onsdag, april 24, 2024

Slik blir du kvitt nupper på ull – og slik forebygger du nupping

Populært

En vanlig misforståelse er at nupping og loing er det samme som dårlig kvalitet. Det er ikke riktig. Garn som er laget av naturfibre, som ull, vil alltid avgi noe fiber. Det materialiserer seg som nupper.

Nupping kan komme fra stoffet, eller det kan oppstå når enkelte stoffer kommer i kontakt med hverandre.

Om den flotte nye ullgenseren din nupper etter kort tid kommer dette av overskuddsfibre, men det er noe som forsvinner raskt. Om genseren i tillegg er løst strikket, så vil fibrene lettere komme ut av stoffet, og dermed spretter nuppene frem. Men dette betyr altså ikke at du har vært uheldig med kvaliteten på genseren din – det er en naturlig prosess der overskuddsfibrene støtes bort. Etter hvert vil de bli mindre og mindre av denne tuper nupper.

– Nuppen dannes når ullfibre/hår som sitter så løst at det løsner fra sin tråd ved at man gnir borti det flere ganger, friksjon. Fiberen rulles rundt og blir til en liten kule eller nupp. Nuppen dannes fortere ved korte fibre enn av lange fibre, derfor er merino ull den ulltypen som nupper minst nettopp fordi Merino sauen har veldig lange fibre/hår, står det forklart på nettsiden til Lille Lam, som produserer ulltøy til barn.

Ull som kommer i kontakt med syntetiske fibre. Enten det er noe du bærer utenpå genseren i 100 prosent ull, eller det er syntetiske fibre blandet inn i plagget, så vil det kunne forårsake nupping. Dette er fordi det oppstår statisk elektrisitet.

Les også: 10 enkle vaner folk med rene hjem har
Les også: Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

– Statisk elektrisitet kan også øke risikoen for nupping. Statisk elektrisitet oppstår for eksempel når et naturmateriale gnisser mot et syntetisk stoff, forklarer Lille Lam.

Hvis ulltøyet blir liggende for lenge i vann vil også fiberen reise seg. Dette skjer for å lettere kvitte seg med fuktigheten, som jo er en av ullens gode egenskaper.

Fjerne nupper

Dette fjerner du lett med en nuppekam, eller en elektronisk nuppefjerner. Bruk nuppekammen eller den elektriske nuppefjerneren skånsomt, og ikke presser den for hardt mot plagget. Da risikerer du nemlig å lage hull i klærne dine.

Når du fjerner med kam eller elektrisk nuppefjerner, så bør du, ifølge den eksklusive klesbutikken Care of Carl, starte med å rengjøre nuppefjerneren for gammelt lo.

Plasser så plagget på et flatt underlag, og føre munnstykket forsiktig over plagget der nuppene finnes. Du kan øke trykket mot plagget gradvis og forsiktig, men du skal aldri presse apparatets munnstykke kraftig mot plagget.

Les også: Genialt tips: Den beste måten å fjerne katte- og hundehår på
Les også: Sliter du med å kvitte deg med ting? Da er du ikke alene…

Mange sverger også til barberhøvelen, selv om dette ikke er anbefalt av ull-ekspertene. Bruker du barberhøvel skal du være skånsom, for da er det veldig fort gjort å gjøre mer skade enn nytte.

Etter du har fjernet nuppene, anbefales det at du stryker plagget.

Forebygge

– For å forhindre at du i det hele tatt får nupper er det viktig å følge vaskeanvisningen på plagget, påpeker Malin Skaar på Omos nettsider. Skaar er vaske- og rengjøringsekspert os Orkla, som eier Omo.

Hun legger til at Ull kun skal vaskes sammen med ull, og tipser om at mange som lager ullklær anbefaler å vaske plagget en gang før man tar det i bruk.

Flere ullklær-produsenter anbefaler også å vaske ullplagget før førstegangsbruk for å fjerne overflatefiber før de rekker å nuppe seg.

Les også: 6 geniale tips – slik holder du det ryddig hjemme
Les også: Slik får du hvitt tøy hvitt igjen

Dette øker risikoen for at ull nupper:

  • Risikoen øker ved mye svevestøv i luften
  • Hvis plagget har ligget i bløt over tid. Vasker man ull i maskinen er det også viktig å ha halvparten så mye tøy som normalt, for å unngå for mye friksjon
  • Hvis man er varm som person nupper ullen seg lettere
  • Hvis garnet er løst spunnet eller plagget er løst strikket
  • Hvis plagget brukes på innsiden av et plagg i syntetisk stoff

Kilde: Lille Lam

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel