torsdag, mai 23, 2024

Derfor bør du spise løk hver dag

Populært

Løk er noe av det sunneste du kan spise, den er svært anvendelig og løfter smaken.

– I tillegg er løk rimelig og metter godt, noe som kommer godt med nå som både faste utgifter og matvarepriser er blitt høyere, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år (1). Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter.  

 –Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen. 

Løk er noe av det sunneste du kan spise 

– I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.  

Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder. 

–Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun. 

Les også: Kål til overs etter fårikål? Slik lager du kålstuing
Les også: Så enkelt lager du fårikål

Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag.  

–Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren. ‘

Husligs favorittoppskrift på fransk løksuppe

Fransk løksuppe er en klassiker, ogen varm suppe smaker spesielt godt nå på høsten. Denne oppskriften gir deg fire porsjoner. Beregn rundt 1 time og 15 minutter før du har et rykende varmt snaddermåltid på bordet.

Fin som forrett, snaddermat eller lunsj.

Ingredienser

50 g smør
1 ss olivenolje
1 kg løk, del i to og skjær i tynne skiver
1 ts sukker
4 fedd hvitløk i tynne skiver
2 ss hvetemel
250 ml tørr hvitvin
1,3 l varm storfebuljong
4-8 bagett- eller loffskiver (avhengig av størrelse)
140 g finrevet gruyère (eller annen ost du måtte ha. Gjerne en som er litt smaksrik!)

Les også: Knollen som er bra for kropp, hode og klode.
Les også: Restemat: Lag en kjapp asiatisk klassiker med ris-restene

Slik gjør du

1. Smelt smøret med olivenolje i en stor gryte med tykk bunn. Tilsett løken og stek med lokk på i 10 minutter på svak til middels varme til den er myk.

2. Dryss på sukker og la blandingen putre i 20 minutter til det er karamellisert. Rør hyppig. Løken skal være gylden, full av smak og myk. Pass på at ikke løken blir svidd mot slutten.

3. Når du steker løken tilsetter du hvitløksfeddene de siste par minuttene. Dryss deretter i hvetemel og rør godt.

4. Øk varmen noe, og fortsett å røre mens du gradvis tilsetter vinen, og deretter oksekraften. Ha på lokk og la småkoke i 15-20 minutter.

5. Sett ovnen på grillfunksjon og rist brødet. Hell suppen i varmefaste boller.

6. Legg en eller to skiver toast oppå ildfaste suppeskåler. Legg på gruyère (eller annen smaksrik fast ost). Sett i ovnen på grillfunksjon til osten har smeltet.

Les også: Anvendelig og godt: Focaccia i langpanne
Les også: Fish & Chips: Så enkelt lager du det

Kos deg og nyt maten – forsiktig når du tar de ildfaste suppeskålene ut av ovnen, for de er varme!

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel