Julekaker er så mangt, og de skal oppbevares på litt forskjellig vis.
Det aller viktigste for at julekakene skal ha lengst mulig holdbarhet er å passe på at de får avkjølt seg helt før du pakker dem bort. Dette forteller opplysningskontoret for brød og korn på sine nettsider. Årsaken til dette er at kakene vil skape kondens om de pakkes ned mens de ennå er varme. Og et slikt fuktig miljø er noe bakterier liker.
Smultringer, hjortebakkels og fattigmann
Smultbaksten er den som har kortest holdbarhet. Den er best innen 3-4 dager og kan lagres i plastpose eller en tett boks.
Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten
Fettet kan lett harskne, så oppbevar gjerne de kakene du ikke har tenkt å spise de aller nærmeste dagene pakket inn i plastpose i fryseboksen.
Jernkaker og de fra ovnen
Goro, krumkaker, pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker skal være sprø. Disse kakene oppbevarer du best i en metallboks i skapet.
Les også: Sju baketips for sju slag
– For å bevare smak og ferskhet bør de generelt oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft, sier Opplysningskontoret for brød og korn.
Vær oppmerksom på at plastposer eller plastbokser kan gjøre disse kakene seige.
Gjærbakst
Dersom man ikke skal spise baksten samme dag, eller dagen etter så kan julekaken eller julekransen som annen gjærbakst oppbevares i frysen.
Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna
Skal du spise dagen etter kan du ha den i en plastpose natten over.
Kransekake
Du kan lage kransekaken i god tid før jul og oppbevare ringene umontert i plastposer i fryseboksen til den skal spises.