torsdag, juli 18, 2024

Slik får du sommeren til å vare lenger

Populært

Norsk klima tvinger oss i hus, men slik trenger det egentlig ikke å være.

De fleste av oss trekker inn fra hagen når ullgenseren ikke lenger holder kulda ute, men en enkel hagestue eller vinterhage forlenger sommeren med mange måneder.

– Vi nordmenn har simpelthen akseptert at vi må inn straks trosten trekker sørover. Slik er det ikke lenger. Isolerglass har hatt en rivende teknologiutvikling, og nå kan du nyte høsten i en hagestue, sier markedskoordinator i Grønt Fokus, Thore Fossheim.

Norge er det landet i Europa som pusser opp mest hjemme, og mye kan forklares av et klima som tvinger oss inn. Mange glemmer at det også er mulig å heller investere i å bli ute.

-Vi legger store verdier inn i boligen, men mange glemmer potensialet som ligger i å la uteområdet vare lenger. For prisen av et rimelig kjøkken kan du få en flunkende ny hagestue. Kjøper du en hagestue med ferdig kappet reisverk, kan du i tillegg montere den selv, og spare penger på håndverkeren, sier Fossheim, og fortsetter: hagestuer og vinterhager er i tillegg en langsiktig investering som også øker verdien og attraktiviteten til boligen.

Relatert:
Guide: Slik bygger du drivhus
Populært med pergola
Pergola og paviljonger – Her er de beste tilbudene

Bedre glass gir lengre sommer

Det er utvikling i isolerglass som har gjort hagestuen og vinterhagen mulig for mange. Tekniske forskrifter og energiøkonomisering har drevet frem stadig bedre vinduer og rimeligere isolerglass.

– Går du bare tilbake til midten av nitti-tallet så var isolasjonsevnen til vanlige vinduer under halvparten av det vi har som standard i dag. Hagestuer har stort sett glassfasader og det er den rivende utvikling i isolerglass som har gjort hagestuer tilgjengelig for folk flest, forklarer Fossheim.

Utvikling av U-verdi for vinduerU-verdi
Passivhus (NS 3700)0,8
Nye forskrifter 20071,2
Byggeforskriftene 19971,6
Byggeforskriftene 19872,4
Byggeforskriftene 60-70-tallet2,6
Byggeforskriftene 40-tallet2,8

U-verdi: U-verdien angir hvor god varmeisolasjonen i vinduet er. Tabellen viser hvilke minstekrav og anbefalinger som byggeforskriftene har stilt til U-verdi. Jo lavere U-verdi, desto bedre varmeisolering.

Relatert:
Inspirasjon til en egen oase på uteplassen

Forleng utesesongen med terrassevarmere
Drømmer du om å svømme i egen hage?

Rekordsalg av hagestuer

Lav rente og mye tid hjemme har gitt rekordsalg av hagestuer og vinterhager.

– Mange har lagt ferien, og feriepengene, i hagestuen de siste årene. Med begrensede reisemuligheter har mange utforsket mulighetene hjemme. I tillegg er det slik med hagestuer at de formerer seg. Når én har fått hagestue så oppdager flere i omgangskretsen hvilket fantastisk rom dette er, og bygger sin egen. Den roen du finner i en hagestue er helt unik, konstaterer Fossheim.

5 tips for å finne den perfekte hagestuen:

  • Spør hele familien hva de ønsker å gjøre i hagestuen.
  • Klipp og lim sammen ulike inspirasjonsbilder eller utklipp fra f.eks aviser og magasiner.
  • Skissér opp hagestuen på rutepapir og tegn opp med penner og fargestifter på papiret.
  • Mål opp inne og gjør en plantegning i virkelig skala med teip på gulvet hjemme.
  • Mål opp ute på tomten der hagestuen skal stå, og legg ut steiner eller pinner som blir hagestuens vegger. Sett opp ekte krukker og møbler for virkelig å få en følelse av hvor stor plass du trenger.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel