torsdag, juli 18, 2024

Populære adventskalendere til voksne – på to og fire bein

Populært

Som mange andre juletradisjoner vi har, kommer også adventskalendere fra Tyskland.

Tradisjonen dukket opp en gang på 1800-tallet da tyske protestanter ønsket å markere adventsdagene frem til jul. Kalendertradisjonen slik vi kjenner den i dag kom på begynnelsen av 1900-tallet. Allerede da ble kalendere produsert og publisert i Tyskland, med sikte på å glede barn i høytiden.

Den første trykte adventskalenderen oppsto ifølge The Cottage Journal i Tyskland tidlig på 1900-tallet med Gerhard Lang. Da Gerhard var en liten gutt, laget moren en kalender til ham med 24 små godterier festet på papp – en søt overraskelse for hver dag frem til jul.

Strømpekalender

Ikke helt uventet inneholder denne julekalenderen 24 esker med ett par strømper i hver. Stripete, prikkete eller mønstret – her skjuler det seg morsomme strømper hver eneste dag! 895 kr fra Coolstuff som også har en rekke andre kalendere.

Velværekalender fra Nivea

Denne kalenderen gir deg produktene for å stresse ned før jul. 545 kr hos Nordic Feel.

Da Lang selv ble voksen drev han trykkeriet Reichhold & Lang hvor han trykket den første adventskalenderen i papp med 24 små bilder. Noen år senere trykket selskapet den første kalenderen med de små dørene som vi alle har kjent gleden over å åpne.

Papirkalendere er fortsatt populære, men i dag har vi en endeløs rekke versjoner – de kommer i stoff, tre og som snorer vi henger opp på familiens tradisjonsrike håndarbeider.

Overraskelsene kommer bak en døren eller i en lomme. Godteri og små gaver er nok mer vanlig i dag enn bibelversene som var populære på Gerhard Langs tid.

Wally and Whiz Vingummi julekalender

Den perfekte julekalenderen til deg som ønsker å dele med din partner, en venn eller familien. Julekalenderen fra Wally and Whiz har nemlig en ekstra stor størrelse, hvor det bak hver luke gjemmer seg to poser med vingummi.

Vingummikalenderen til 579 kr. hos Bakeren & Kokken har vært et populært innslag i adventstiden i mange år. Bakeren & Kokken har også populær nedtelling fra Lakritsfabrikken og Karamelleriet, som passer for en hver søtmoms…

Feinschmecker-jul for hunden

Med denne kalenderen blir du møtt av glade bjeff tjuefire dager i strekk. Og hvorfor er det egentlig bare tobeinte som skal kose seg med godbiter frem til jul?

Hundekalenderen fra Cupid & Comet har tjuefire luker, fylt med deilig delikatessesnacks i fire forskjellige smaker, blant annet lam med rosmarin og kylling med gulrot. 149 kroner fra Coolstuff.

Fun-facts om adventskalendere

  • Adventskalendere har vanligvis luker som kan skjule bilder, dikt, historier og/eller små gaver.
  • Adventskalenderen kommer fra Tyskland, hvor lutheranere hadde nedtelling frem til jul.
  • Lys med dato på har også blitt en populær kalenderform.
  • Den første adventskalenderen ble produsert i 1851 og var håndlaget.
  • Selv om adventskalendere normalt har 24 dører, finner også noen med opptil 31 eller 32, for nyttårsdag.
  • Selv om adventskalendere opprinnelig var med for å telle ned til jul, har ideen også spredt seg for å telle ned til andre feiringer.
  • Den første trykte adventskalenderen ble trykket en eller annen gang mellom 1902 – 1908.
  • For å spare papir, opphørte produksjonen av adventskalendere under andre verdenskrig.

Kaffe-elskerens nedtelling til jul

Kaffekalenderen fra Estate Coffee inneholder 24 kaffekapsler i 12 forskjellige smaker. Kapslene passer til Nespresso-maskiner, og denne adventskalenderen til voksne er en perfekt gave til din kaffeelskende venn! 399 kroner hos Coolstuff

Kattens gourmetkalender

Du trodde vel ikke vi hadde glemt katten da du så hunden litt lenger opp i saken? Katter er berømt for sine luner i matveien, så de må selvfølgelig ha en gourmetkalender. Denne er ikke ulik hundens, men tilpasset Pus.

Schloss Hellbrunn tar advent på alvor. Til adventstiden pyntes vinduene på slottsfasaden med tallene 1-24. Selvfølgelig med tanke på adventskalenderen.

Antagelig er slottet verdens største adventskalender. Rundt slottet arrangeres det julemarked med en eventyrskog der det står over 700 bartrær, dekorert med 10.000 røde kuler og lyskjeder.

Te-kalender fra Christiania Glasmagasin

24 forskjellige høykvalitets teer, som kan nytes i førjulstiden. Hvem trenger vel ikke en liten pust og velvære i julestria? Den som har denne kalenderen, vil føle mye omtanke. 999 kr på Christiania Glasmagasin

Velværekalender fra Rituals

Julen bør være en magisk tid, uansett alder. Midt i julestria, med forberedelser og festligheter, er det viktig å senke farten og verdsette de meningsfulle øyeblikkene som finnes i hverdagen. The Ritual of Advent-kalenderen er her for å drysse litt overraskelse og magi hver morgen. 775 kr fra Lyko.

Lyko har også en rekke andre kalendere, blant annet med ulike makeup-, hud- og hårpleieprodukter fra L’Oreal, eksklusive serum fra Babor, og mye mye mer. Du finner alle her.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel