torsdag, august 18, 2022

Disse grønnsakene forkultiverer du i mars

Populært

Dette er grønnsakene du forkultiverer i mars: Blant annet agurk, blomkål, brokkoli, gulrøtter, purre. Her er alt du trenger å vite.

Forkultivering av grønnsaker er en hyggelig tyvstart på sommeren. En rekke grønnsaker forkultiveres inne, eller i egnet drivhus om du har det.

Du trenger et minidrivhus, eller en såkasse, såjord, merkepinner – slik at du husker hva du har plantet i de ulike såkassene, en sprayflaske for å dusje den gryende avlingen din og jord og potter til ompotting. I tillegg trenger du selvfølgelig frø.

MINIDRIVHUS: Det finnes en rekke ulike minidrivhus av varierende kvalitet – her ser du mange ulike varianter i forskjellige størrelser. De dyrere er gjerne mer avanserte, robuste og lettstelte. Dersom du vet dette blir noe du kommer til å bruke mer enn en gang vil du nok ha glede av noen av de mer robuste variantene. Her er til og med en med egne varmeelement som vil være gunstig dersom du ikke har et egnet sted for frøene som holder mer enn 22 grader.

Slik sår du frø

Fyll opp minidrivhuset med jord. trykk den litt ned og vann så jorden blir lett fuktig. Pass på å ikke gjennombløte.

Les også: Smart-løsningene som lar deg styre hagevanning og plenklipping rett fra en app

Bruk såjord. Den er ikke er så næringsrik som plantejord, og er ideell for de små frøene som skal spire.

Lag hull til frøene med en heklenål el.l. og legg frøene i pottene. Dersom det er små frø kan du plante 4-5 i hver, dersom det er store frø så bør du ikke ha mer enn et par-tre stykker i potten. Dekk frøene med jord. Det står alltid på frøposene hvor dypt hvert enkelt frø skal plantes.

Les også: Guide: Slik bygger du drivhus

Merk pottene slik at du husker hva du har sådd i de ulike pottene.

Dusj over med litt vann og sett lokket på minidrivhuset ditt.

EKSTRA VARME: Dersom du ikke har egnet sted som er varmt nok (over 22 grader), er varmematte en enkel løsning for å skape et godt klima for forkultivering. Du trenger selvsagt også frø i pottene!

Noen planter skal forkultiveres mørkt og varmt. Andre lyst. Lavendel forkultiveres faktisk i kjøleskapet. Så les på frøposen din hva som er ideelt for de aktuelle frøene.

Pass på at du hele tiden holder plantene fuktige. Men når plantene begynner å vokse, så luft litt slik at de ikke råtner. Når du har planter med 2-3 varige blader skal de prikles – altså pottes om i hver sin potte. De første bladene som kommer på plantene dine kalles frøblad, de andre er varige blad. Når de dukker opp er det tid for å potte om.

Les også: Plantevernmidlene og gjødselen du lager selv
Les også: Så lett er det å lykkes med høybed

Slik prikler du:

Vann jorden til de små plantene godt. Fuktig jord gjør det letter å skille småplantene uten at du skader røttene deres.

Ha en potte per plante, og fyll med blomsterjord.

Lirk forsiktig opp småpålantene dine. Vær svært forsiktig med røttene, og la røttene komme godt ned i den nye potta. Du skal ha jord helt opp til frøbladene.

Legg jorden tett men forsiktig rundt planten og vann forsiktig.

FLERE RÅD PÅ VEIEN: Dersom du trenger mer tips til kjøkkenhagen gir boken «Dyrk dine egne grønnsaker» en innføring i hvordan du dyrker frem 39 slag. Boken tar utgangspunkt i norske forhold.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel