fredag, juni 14, 2024

«På Stell»-gründerne: Slik vasker du ull

Populært

Unngå ullplagg som strekker seg, krymper eller blir grå i vask.

Såpegründerne Kirsten Ellingsen og Thomas Welin-Larsen er mor og sønn som lager skånsomme, økologiske rengjøringsmidler. Sitronsåpen og ullvasken er det nok mange som kjenner fra barnetøybutikker. Nå kommer flere og flere voksne etter.

Kirsten Ellingsen drev tidligere barneklesmerket Troll Collection. Det er norsk design for de minste der kvalitetsklær med basis i ull er kombinert med moderne, tekniske materialer. Det var

– I det merket hadde jeg en flekkfjerningssåpe som het «Troll sitronsåpe». Så den såpen har vært på markedet siden starten på 2000-tallet. Da jeg solgte Troll Collection hadde jeg lyst å fortsette med såpeproduktene. Thomas kom inn i bildet og vi endret navn til «På Stell» og startet opp i januar 2017, sier Kirsten Ellingsen i et intervju med Huslig.

Les også: Slik blir du kvitt nupper på ull – og slik forebygger du nupping

Økologiske og biologisk nedbrytbare vaskemidler

Fra starten av hadde gründerduoen allerede en del barnebutikker som kjente til sitronsåpen og ullvasken.

– Vi startet der, men det har bygget seg fort opp, konstaterer Thomas.

I hovedsak har «På Stell» rengjøringsprodukter til klær og tekstiler, som selges via barnebutikker, Husfliden, Jernia, apoteker og en del interiør- og livsstilbutikker. Men forhandlere av kvalitetsklær for voksne har også begynt å tilby vaskemidlene.

– De er mer skånsomme mot klærne og siden våre produkter er basert på økologiske oljer behandler såpen klærne på en måte som gjør at de blir enda litt mykere. Den gjør blant annet også klærne anti-statiske, og bevarer fargen så ikke hvite ullklær gråner, sier Kirsten.

Alle vaskemidlene fra På Stell er økologiske, biologisk nedbrytbare, dermatologisk testet og miljøsertifiserte.

Les også: Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

På Stell sine tips for å vaske ull

Enten du vasker for hånd eller i maskin, anbefaler ekspertene hos På Stell å bruke Ullvask.

– Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er mer skånsomme enn å håndvaske. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering, forklarer Kirsten.

Et annet tips hun har er å alltid vaske ullplagg før bruk.

– Ull er proteinfiber og gjennomgår mye i produksjonsprosessen. Når du vasker ullen lukkes fibrene og gjør at ullplagget tåler mer, forklarer hun.

Ull skal sentrifugeres og henges opp til tørk i romtemperatur.

Dersom plagget har endret fasong i vask er det enten fordi du har vasket med feil vaskemiddel eller vasket det for ofte. For lite sentrifugering kan også gjøre at plagget blir tungt og vått og endrer fasong.

– Ikke tørk klær på kleshenger med mindre det er av den lette typen.

Har du vært uheldig og plagget har krympet i vask, så kan du prøve å trekke det ut igjen.

– I fuktig tilstand kan plaggene strekkes i fasong.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel