tirsdag, april 16, 2024

Sjekkliste når du skal legge nytt gulv

Populært

Å spare penger på underlaget når du legger nytt gulv, kan være å spare seg til fant.

Skal du bytte gulv? Visste du at ditt nye gulv også trenger et godt underlag? Dette gjør at gulvet holder lengre, får gode lydegenskaper og blir mer komfortabelt.

Å legge nytt gulv i stuen er en investering som løfter både interiøret og verdien på boligen. Men drømmen kan fort slå små sprekker dersom du sparer penger ved å velge et underlag som ikke er godt egnet.

Les også: Alt du trenger å vite om tregulv
Les også: Klassiske vaskefeil som i verste fall ødelegger gulvet

De færreste er klar over at mange gulvmaterialer også trenger et ordentlig underlagsmateriale. Dette underlag legges mellom selve gulvkonstruksjonen og det nye gulvet, og har flere viktige oppgaver; å dempe lyder, forhindre at skjøtene sprekker og gjøre gulvet mer komfortabelt å gå på.

Ikke spar inn på dette!

– Mange gulvkjøpere glemmer, eller er ikke kjent med, hvor viktig underlaget er i en gulvkonstruksjon. Å velge det billigste underlaget til gulvet er den største og vanligste feilen som en gulvkjøper gjør. Se på totalprisen per kvadratmeter og velg det underlag som gulvleverandøren anbefaler til det gulvprodukt som du vurderer å kjøpe, anbefaler IFIs administrerende direktør, Kristian Strandli Owren, i en pressemelding fra Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

En liten kostnadsbesparelse kan føre til store ulemper. Det gir liten mening å kjøpe et gulv med tilnærmet livstidsgaranti, og velge et underlag som holder i få år.

Les også: Tregulvet som lager elektrisitet når folk går på det
Les også: Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett

– Det er dumt å spare penger på et billig underlag. Den verdien som riktig underlag gir, er mye større enn mange er klar over, sier gulvekspert Vidar Moe hos Pergo.

Slik finner du et godt underlag

– Sammenlign gjerne med hvis du skulle male fasaden: Da er malingsystem et viktig begrep. Det vil si at grunning, impregnering og maling kommer fra den samme produsenten og det samme malingsystemet. Da er du garantert at produktene fungerer godt sammen over tid og at du får lengst mulig holdbarhet, sier Kristian Strandli Owren.

Han forklarer at den samme systemtanken også gjelder også for gulv: Ved å vurdere det nye gulvet sammen med et underlag som gulvprodusenten anbefaler, sikrer du at gulvet får de egenskaper som du betaler for.

Når du skal velge nytt gulv, er det lurt å starte nedenfra. Altså med undergulvet. Hva er det laget av, og hvilket underlag krever det?

Les også: 10 ting du må gjøre med huset før vinteren kommer
Les også: Slik reparerer du småskader i malingen på fasaden

På sponplater trengs et glidesjikt som gjør at gulvet ikke gnisser mot underlaget. På et betongdekke skal det for eksempel alltid brukes en plastfolie som forhindrer at restfukt fra betongen trenger opp i gulvmaterialet. Over dette kan det behøves et underlag som gir ytterligere egenskaper. Har du varmekabler må underlaget være tilpasset dette.

– Egenskapene til undergulvet og det nye gulvet i kombinasjon, bestemmer hvilket gulvunderlag som er best. Velg et underlag som er tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskaper du ønsker deg, sier gulvekspert Øyvind Langelandsvik hos Farveringen.

Enkelt eller tilpasset?

– Noen gulvprodukter har undergulvet integrert i gulvets bakside, mens ved andre gulv legges underlaget separat. Fordelen med integrert underlag er at installasjonen blir enkel når hele gulvkonstruksjonen legges i ett arbeidsmoment, sier Vidar Moe og legger til at du da også er sikret et godt nok underlag.

Fordelen med separat underlag er at du står mer fri til å optimere egenskapene etter den unike situasjonen der gulvet skal legges.

– Og ikke minst: skulle noe mot formodning gå galt ved installasjon eller under bruk, er det mye enklere å få gehør ved en reklamasjon når du har brukt gulv og gulvunderlag fra samme produsent. Da råder det liten tvil om hvem ansvaret hviler hos, sier Øyvind Langelandsvik.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel