fredag, juni 9, 2023

Gjør du dette med hageavfallet? Det kan være du bryter loven

Populært

Nå er det stor skogbrannfare på Østlandet og i deler av Agder. – En liten gnist kan gi enorme konsekvenser, sier skadeforebygger.

Sommeren er på hell, men det er fremdeles gult farevarsel for skogbrann mange steder i landet.  

– Det er knusktørt flere steder nå, så sett deg godt inn i brannforskriftene der du bor eller ferierer før du i det hele tatt vurderer å fyre bål. Skadepotensialet er stort dersom uhellet er ute, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Brenning av hageavfall kan være forbudt

De fleste er godt kjent med det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det ikke lov å tenne opp bål eller grill i eller i nærheten av skog, kystområder og annen utmark.  

Det kanskje ikke alle er klar over, er at det i flere kommuner også er innført totalforbud mot å tenne bråtebrann, brenne kvist eller hageavfall.

– Å brenne hageavfall utgjør alltid en risiko. Har du hageavfall du vil bli kvitt, er det derfor tryggest å ta en tur til gjenvinningsstasjonen, sier skadeforebyggeren.
 

Fare for høye erstatningsbeløp

– Vi har eksempler på at boliger og hytter har brent ned som følge av uforsiktig bruk av bål og grill. I verste fall kan ilden spre seg i tørt gress eller lyng, slik at det oppstår brann i bygninger et godt stykke unna. Da kan det fort dreie seg om høye beløp, advarer Hofstad-Nielsen.

– Sett deg inn i hvilke regler som gjelder for din kommune, gjør nødvendige branntiltak og ha riktig slokkeutstyr i nærheten hvis noe likevel skulle gå galt, oppsummerer skadeforebyggeren. 

1,226FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel