fredag, juni 14, 2024

Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig?

Populært

Vet du hvilke frukter og grønnsaker som skal oppbevares i kjøleskap og hvilke som trives bedre på kjøkkenbenken?

Mens de aller fleste grønnsakene skal oppbevares i kjøleskap, er det noen som skal oppbevares i romtemperatur: Tomat, agurk, hvitløk, fersk ingefær, auberginer, squash, paprika, avokado, epler, melon, banan, sitrusfrukter, artiskokk, papaya og friske urter skal ikke inn i kjøleskapet.

Disse bør du ifølge Matportalen oppbevare på kjøkkenbenken i romtemperatur, eller ideelt i et svalskap om du er heldig å ha dette.

Pass på at grønnsakene på kjøkkenbenken ikke får for mye lys – verken dagslys eller kunstig lys fra kjøkkenlampene.

Lavere temperaturer bremser modningsprosessene. Det gjør at frukt og grønt holder lengre.   De aller fleste frukter, bær og grønnsaker fra butikken er ferdigmodnet, og kan med fordel oppbevares i kjøleskap. Så en kjekk tommelfingerregel for å huske hvilken frukt som skal hvor er ifølge Meny at

Frukt som er umoden når den høstes bør oftest lagres i romtemperatur.
Da modnes de på kjøkkenbenken og utvikler saftig og god smak. Enkelte av disse kan også ta skade av å lagres for kaldt. Dette gjelder blant annet banan, melon, papaya og avokado.

Frukt som er grønne og faste når de høstes som epler og pærer, bør derimot oppbevares i kjøleskap. I romtemperatur blir de ofte gule og myke i løpet av få dager.

Epler, pærer, plommer, tomater og tropiske frukter skiller dessuten ut etylengass. Dette er en gass som fremmer modning. Hvis du legger bananene sammen med eplene vil du nok oppleve at bananene blir fort brune. Det skyldes denne gassen. Men du kan også bruke det til din fordel: Hvem har vel ikke opplevd at avokadoen er steinhard og langt fra moden? Du kan fremskynde modningsprosessen ved å legge den i en plastpose sammen med et eple.

Det er ikke anbefalt å fryse ned rå frukt ogg grønsaker. Men dersom du skal benytte det i smoothies, så er det perfekt med fryste bananer, ananas, mango, kiwi, avokado og eple, ifølge Dagbladet.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel