fredag, juni 14, 2024

Slik får du hvitt tøy hvitt igjen

Populært

Har skjorten gulnet eller de hvite buksene blitt en anelse grå? Slik får du tøyet hvitt igjen.

Er du lei av at de hvite klærne dine ikke blir hvite? Og at vaskemaskinen gjør klærne mer gul- eller gråaktige? Her finner du rådene.

Bleking

Dersom du har hardnakkede flekker eller missfarget tøy kan du bleke det med klorin.

Sjekk først om klærne dine tåler klorbleking. Hvis klærne dine er merket med en trekant med et kryss over, tåler det ikke klor. Hvis dette er tilfelle, kan du prøve et av de andre tipsene våre, som er mer skånsomme.

Legg 1-2 desiliter klor (avhengig av mengden klær) i vaskemaskinen og vask den. Gi deretter klærne en normal vask uten klor.

Dette er en hard behandling som over tid vil skade og etterlate flekker på klærne dine.

Lys eddik mot flekker og misfarging

Lys eddik er et flott rengjøringsmiddel som kan utrette små mirakler. Hvis du vil fjerne en gjenstridig flekk, legger du plagget på et jevnt underlag. Hell deretter 2 ss. lys eddik i en beholder og finn et gammelt tøystykke. Fukt tøystykket i eddik og bruk det som en «svamp» på flekken. Hvis flekken forsvinner, avslutter du med å vaske klærne i lunkent vann tilsatt 2 desiliter lys eddik.

LES OGSÅ: Slik renser du vaskemaskinen din på en billig, enkel og effektiv måte

Hvis behandlingen ovenfor ikke virker, kan du prøve å bruke bakepulver. Bland 2 ts. bakepulver med 2-3 ts. vann. Blandingen blir en tykk masse som du trenger å smøre på flekken. La blandingen virke i 30-60 minutter. Vask deretter klærne i lunkent vann tilsatt 2 desiliter lys eddik.

La solen bleke klærne

Den enkleste og billigste bleking er solen. Hvis du lar klærne tørke i solen, vil du redusere risikoen for misfarging som følge av f.eks. høyt kalkinnhold i vannet. Solens ultrafiolette lys vil bleke klærne og få dem til å se fine og hvite ut igjen.

Av samme grunn bør du ikke henge mørke klær for å tørke i solen.

Kilde: Idenyt.dk

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel