torsdag, mai 23, 2024

Tre nydelige oppskrifter med rabarbra

Populært

En av de mest vanlige hagegrønnsakene våre, rabarbra, kan brukes til utallige gode retter. Vi har funnet en nydelig pai, saft og en lettlaget dessert.

Rabarbra-planten er en sunn og kalorifattig grønnsak som finnes i mange norske hager. Dersom du har hatt rabarbraplantene dine noen år kan du høste og nyte gjennom hele sommeren.

Grønnsaken inneholder oksalsyre. Personer med urinsyregikt, nyrestein eller gallestein frarådes derfor å spise rabarbra. Men alle vi andre kan nyte.

Noen kaller også rabarbra for «Nordens ginseng», forteller kostholdseksperten Berit Nordstrand. Matplanten er rik på både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium.

Sommerpai med jordbær og rabarbra

Paideig:

175 g smør
1 dl sukker
3 dl hvetemel

Bland smør, sukker og mel til deig. Smør en form (ca 22 cm/diameter) og la paideigen avkjøles i kjøleskapet en halv times tid, før du prikker deigen med gaffel og steker den på 200 grader i 15 minutter.

Fyll:

500 g rabarbra
2 dl sukker
0,25 dl vann
300 g jordbær

Rens og del rabarbraen, og kok med sukker i en kjele til den er nesten myk. Ta ut rabarbraen, og la resten koke til det blir en tykk saus. Jevn med litt potetmel, og ha rabarbrabitene oppi. La blandingen avkjøles før du brer den over paibunnen, og dekorerer med skivede jordbær.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hjemmelaget Rabarbrasaft

North Wild Kitchen deler gourmetoppskrifter med nordiske råvarer på bloggen. Denne rabarbrasaften er noe av det mest fristende vi har kommet over på nettet!

1 kg friske rabarbrastilker
5,4 dl vann
1 vaniljestang
Juicen av en sitron
300 g finkornet sukker

Del rabarbraen i små biter og kok opp sammen med vann på medium varme. La koke i rundt ti minutter, til rabarbraen er myknet. Sil av væsken, og trykk godt så du får så mye saft som mulig ut av rabarbraen. Del vaniljestangen, ta ut frøene, og ha i saften. Ha i sitronsaft og sukker, og kok opp på middels varme. Etter ca. 15 minutter har blandingen en sirup-aktig konsistens. Ta ut vanlijestangen, og hell over i en sterilisert krukke. Ha på lokket, og la avkjøles i romtemperatur.

North Wild Kitchen anbefaler blandingsforholdet 1 del rabarbrasirup og 4 deler vann. Serveres med isbiter.

Yoghurt med rabarbra

Denne enkle sommerdesserten vi fant i Good Housekeeping lager du på en liten halvtime. Oppskriften gir seks porsjoner.

400 g rabarbra
125 g finkornet sukker
0,5 dl Cointreau (valgfritt)
3 dl krem
500 g gresk yoghurt
1/2 ts vaniljesukker

del rabarbraene i små biter, ca 2,5 cm. Ha i en gryte med 75 g sukker, cointreau (hvis du bruker det) og 75 ml kaldt vann. Kok opp, og la det putre i fem minutter. Sil ut rabarbraen, slik at du har sirupen igjen. Kok opp sirupen og la den reduseres til du har omlag en tredel av opprinnelig mengde igjen. La den avkjøles.

Bland krem, yoghurt, vanilje og resten av sukkeret (50 g). skjær den avkjølte rabarbra-sirupen inn i kremen.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel