torsdag, mai 23, 2024

Norske menn forstår ikke hvor farlig solen kan være

Populært

Alle vet at menn er mye sløvere enn kvinner til å smøre seg med solkrem… 

Forklaringen er ofte at menn ikke er så opptatt av hudpleie, og at de finner solkrem både klissete og upraktisk. Det stemmer fortsatt, men rotårsakene viser seg å være langt mer alvorlige:

– Kunnskapen er ekstremt lav, sier Stig Henning Pedersen som er driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Respons Analyse har på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner og testet deres kunnskap om sol, solkrem og solskader. Funnene er urovekkende.

Piz Buin Tan & Protect Lotion er en solkrem til kroppen med solfaktor 30, som gir høy solbeskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.
Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Face Cream SPF 50 er en solkrem til ansikt med solfaktor 50 for solsensitiv hud.
Piz Buin Moisturising Sun Lipstick er en solstift til lepper med solfaktor 30, som gir høy beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler.
Inneholder aloe vera – for intens fuktighet til leppene!

Vi fant to solkremer på 50% salg – en for ansikt og en for kropp – til 100 kroner per styk. Solstiften til leppene er også på salg, til 30 kroner:

– Nordmenn flest sier de forstår viktigheten av å beskytte seg i sola, men når 7 av 10 menn oppgir at de ikke alltid smører seg når det er sol fordi de glemmer det, tas det for lett på, sier Pedersen.

Under halvparten av mannfolkene er klar over holdbarheten på en åpnet solkrem, 6 av 10 vet ikke eller svarer feil på hvor ofte man bør smøre seg, og 75 prosent vet ikke eller svarer feil på hvor mye solkrem man bør bruke for å dekke hele kroppen. Dette er lett tilgjengelig informasjon hos både kreftforeningen, helsemyndighetene og de aller fleste apotek.

En av tre forventer å bli solbrent i sommer

I sommer forventer hver tredje nordmann å bli solbrent, og menn er langt mindre bekymret enn kvinner for eventuelle konsekvenser. Hele 27 prosent kvinner svarer at de er redd for rynker, mens kun 4 prosent menn svarer det samme.

– Dette kan jo være en av årsakene til at kunnskapen er så forskjellig hos kvinner og menn. Kvinner er nok mest opptatt av å forebygge rynker og pigmentflekker, mens menn ikke bryr seg så mye. Dette gjenspeiles også i at kun 33 prosent menn frykter solbrenthet i sommer, mens hele 56 prosent kvinner svarer det samme, sier Pedersen.

2 av 10 menn smøres av partneren sin

I tillegg til lav kunnskap og lite fokus på hud, mener 34 prosent at oppvekst kan ha noe å si for sløvheten – nemlig at det er mor eller kvinnen i huset som tar seg av solkremen.

– Når 20 prosent av mannfolkene svarer at de blir smurt av partneren sin, er det på tide å ta ansvar selv. Vi vet jo at menn topper statistikken over føflekkreft, så de er nødt til å ta dette like alvorlig som de gjør når de smører skiene eller sykkelkjedet sitt, sier Pedersen.

Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion er en aftersun som beroliger huden etter soleksponering. Gir en forfriskende og kjølende effekt som varer
Piz Buin Tan & Protect Tan Intensifying Sun Oil SPF 30 er en sololje med solfaktor 30, som forbedrer hudens naturlige bruningsprosess.
Piz Buin Tan & Protect Tan Intensifying Sun Oil SPF 30 gir høy solbeskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Sololjen inneholder avanserte UVA-/UVB-filtre som gir deg god beskyttelse mot solen.

På spørsmål om hvem som tar ansvar for å smøre barna, svarer kun 4 prosent av kvinnene at partneren deres gjør dette. Uvitenheten vises igjen når 17 prosent menn svarer at de ikke tenker over solskadene av å bli solbrent.

– At solkrem er klissete, ubehagelig eller kjedelig er ingen gyldig grunn til å droppe å smøre seg. Vi ser at vi er nødt til å løfte menns kunnskaper på dette feltet, sier Pedersen og avslutter:

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft.

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

  1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

  1. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

  1. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte

Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

  1. Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel