onsdag, april 1, 2020

Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

Populært

10 kreative oppgraderinger som gjør IKEAS anonyme bord til et møbel folk snakker om

Jeg kan ikke skjønne annet enn at IKEAS Lack-bord må være en av de aller største salgssuksessene i Ingvar Kamprads møbelimperium. Jeg har i...

Den 96 år gamle damen skulle selge huset. Megleren ble målløs – her har tiden stått stille i 72 år

Nyheten om det urørte huset spredte seg fort da eieren bestemte seg for å selge. En megler tok tak i oppdraget, og ble helt...

Med disse to naturlige ingrediensene vil oppvaskmaskinen din bli som ny!

Du har nok opplevd det, oppvaskmaskinen er ferdig med sin daglige runde - Men tallerkener og bestikket er langt i fra rent. Oppvaskmaskiner må hanskes...

Derfor skal du ikke ta bort folien på smørpakken

River du av folien som sitter under lokket på smørpakken? De fleste gjør nok det. Men det kan faktisk lønne seg...

Det er ikke så lett å vite hvor ofte man skal vaske badehåndklær, kjøkkenhåndklær, sengetøy, hodeputen din og badematta. Men nå har et knippe forskere funnet ut hvor ofte du bør slenge disse tingene i vaskemaskinen, for å unngå sopp og bakterier.

Forskerne har sett på hvor lett de forskjellige tekstilene samler bakterier, og hvor fort det setter seg sopp i spesielt hodeputen. Studien er publisert her.

Kjøkkenhåndkle

Bør vaskes: daglig

Studien viser at kjøkkenhåndklær tiltrekker seg mange bakterier, siden de gjerne brukes til både å tørke hender og kjøkkenredskaper, i tillegg til at de er i kontakt med mat.

Et godt råd er å ha flere kjøkkenhåndklær i hjemmet, og bytte dem ut daglig. Så kan man ta dem en runde i vaskemaskinen hver uke.

Badehåndklær

Bør vaskes: Etter 2-3 ganger

Mange vasker badehåndklærne en gang i uka, Det er, ifølge forskerne, for sjeldent. Håndklærne tiltrekker bakterier, siden de ofte er fuktige. Så bytt de ut et par ganger i uka, dersom du dusjer hver dag.

LES OGSÅ: Slik får du håndklærne dine myke og fluffy

Forskere har funnet ut hvor ofte du faktisk skal vaske blant annet håndklær og sengetøy.

Badematta

Bør vaskes: Ukentlig

plakatbar

Det er fort gjort å glemme å vaske badematta. Men det bør du ikke gjøre. Den er faktisk en av de mest skitne tingene på badet ditt. Den er ofte fuktig, hvilket gjør at bakteriene florerer. I tillegg samler den møkk og bakterier fra alle føttene som tramper på den hver dag.  

Vask den en gang i uken, og heng den gjerne opp til tørk hver kveld, slik at den ikke ligger og er fuktig hele døgnet.

Sengetøy

Bør vaskes: Ukentlig

Vi svetter mye i løpet av natten. Selv om vi ikke alltid merker det. I tillegg mister vi hudceller, og midd og bakterier koser seg i sengetøyet vårt. Vask sengetøy og laken ukentlig, og heng gjerne ut dyna hver dag til lufting.

Pute

Bør vaskes: Hver 6. måned

Der er ikke uvanlig at der gror sopp i hodeputen. Dette er ikke særlig bra for helsen, så gi den en omgang i vaskemaskinen minst to ganger i året.

LES OGSÅ: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

246 Følgere
Følg

Siste artikler

Slik holder du soverommet friskt med bakepulver

Finnes det noe bedre enn å komme inn i et rent soverom, hvor du møtes av en frisk bris fra det åpne vinduet og...

Neste artikkel