torsdag, juli 18, 2024

Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

Populært

Det er ikke så lett å vite hvor ofte man skal vaske badehåndklær, kjøkkenhåndklær, sengetøy, hodeputen din og badematta. Men nå har et knippe forskere funnet ut hvor ofte du bør slenge disse tingene i vaskemaskinen, for å unngå sopp og bakterier.

Forskerne har sett på hvor lett de forskjellige tekstilene samler bakterier, og hvor fort det setter seg sopp i spesielt hodeputen. Studien er publisert her.

Kjøkkenhåndkle

Bør vaskes: daglig

Studien viser at kjøkkenhåndklær tiltrekker seg mange bakterier, siden de gjerne brukes til både å tørke hender og kjøkkenredskaper, i tillegg til at de er i kontakt med mat.

Et godt råd er å ha flere kjøkkenhåndklær i hjemmet, og bytte dem ut daglig. Så kan man ta dem en runde i vaskemaskinen hver uke.

Badehåndklær

Bør vaskes: Etter 2-3 ganger

Mange vasker badehåndklærne en gang i uka, Det er, ifølge forskerne, for sjeldent. Håndklærne tiltrekker bakterier, siden de ofte er fuktige. Så bytt de ut et par ganger i uka, dersom du dusjer hver dag.

LES OGSÅ: Slik får du håndklærne dine myke og fluffy

Forskere har funnet ut hvor ofte du faktisk skal vaske blant annet håndklær og sengetøy.

Badematta

Bør vaskes: Ukentlig

Det er fort gjort å glemme å vaske badematta. Men det bør du ikke gjøre. Den er faktisk en av de mest skitne tingene på badet ditt. Den er ofte fuktig, hvilket gjør at bakteriene florerer. I tillegg samler den møkk og bakterier fra alle føttene som tramper på den hver dag.  

Vask den en gang i uken, og heng den gjerne opp til tørk hver kveld, slik at den ikke ligger og er fuktig hele døgnet.

Sengetøy

Bør vaskes: Ukentlig

Vi svetter mye i løpet av natten. Selv om vi ikke alltid merker det. I tillegg mister vi hudceller, og midd og bakterier koser seg i sengetøyet vårt. Vask sengetøy og laken ukentlig, og heng gjerne ut dyna hver dag til lufting.

Pute

Bør vaskes: Hver 6. måned

Der er ikke uvanlig at der gror sopp i hodeputen. Dette er ikke særlig bra for helsen, så gi den en omgang i vaskemaskinen minst to ganger i året.

LES OGSÅ: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel