mandag, september 28, 2020

Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

Populært

Barn som gjør husarbeidet har større sjanse for å lykkes som voksne

Flere studier og forskere er enig; det lønner seg å involvere barna i husarbeidet.  Du som småbarnsforelder kjenner nok på det evige jaget. Etter jobb...

Slik blir du kvitt bananflue-eggene

Har du noen gang lagt merke til at det stikker små, hvite prikker ut av sluket på vasken din? Det kan...

Seks ting du kan bruke aluminiumsfolie til

De fleste har aluminiumsfolie liggende i huset. Mest sannsynlig bruker du det til matlaging, baking eller til å pakke inn middagsrester....

Caroline og Emanuel bygget minihus til 150 000 – sjekk innsiden!

Caroline, 30, og Emanuel Saxe, 29, tok en u-sving da de skulle inn på boligmarkedet. Etter å ha planlagt å gi...

Det er ikke så lett å vite hvor ofte man skal vaske badehåndklær, kjøkkenhåndklær, sengetøy, hodeputen din og badematta. Men nå har et knippe forskere funnet ut hvor ofte du bør slenge disse tingene i vaskemaskinen, for å unngå sopp og bakterier.

Forskerne har sett på hvor lett de forskjellige tekstilene samler bakterier, og hvor fort det setter seg sopp i spesielt hodeputen. Studien er publisert her.

Kjøkkenhåndkle

Bør vaskes: daglig

Studien viser at kjøkkenhåndklær tiltrekker seg mange bakterier, siden de gjerne brukes til både å tørke hender og kjøkkenredskaper, i tillegg til at de er i kontakt med mat.

Et godt råd er å ha flere kjøkkenhåndklær i hjemmet, og bytte dem ut daglig. Så kan man ta dem en runde i vaskemaskinen hver uke.

Badehåndklær

Bør vaskes: Etter 2-3 ganger

Mange vasker badehåndklærne en gang i uka, Det er, ifølge forskerne, for sjeldent. Håndklærne tiltrekker bakterier, siden de ofte er fuktige. Så bytt de ut et par ganger i uka, dersom du dusjer hver dag.

LES OGSÅ: Slik får du håndklærne dine myke og fluffy

Forskere har funnet ut hvor ofte du faktisk skal vaske blant annet håndklær og sengetøy.

Badematta

Bør vaskes: Ukentlig

Det er fort gjort å glemme å vaske badematta. Men det bør du ikke gjøre. Den er faktisk en av de mest skitne tingene på badet ditt. Den er ofte fuktig, hvilket gjør at bakteriene florerer. I tillegg samler den møkk og bakterier fra alle føttene som tramper på den hver dag.  

Vask den en gang i uken, og heng den gjerne opp til tørk hver kveld, slik at den ikke ligger og er fuktig hele døgnet.

Sengetøy

Bør vaskes: Ukentlig

Vi svetter mye i løpet av natten. Selv om vi ikke alltid merker det. I tillegg mister vi hudceller, og midd og bakterier koser seg i sengetøyet vårt. Vask sengetøy og laken ukentlig, og heng gjerne ut dyna hver dag til lufting.

Pute

Bør vaskes: Hver 6. måned

Der er ikke uvanlig at der gror sopp i hodeputen. Dette er ikke særlig bra for helsen, så gi den en omgang i vaskemaskinen minst to ganger i året.

LES OGSÅ: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

73,358FansLik
262FølgereFølg

Neste artikkel