onsdag, juli 8, 2020

Så ofte bør du vaske håndklær og sengetøy

Populært

Har du denne planten i huset er du kvitt både mus og edderkopper

Svært mange av oss har skikkelig angst for enten edderkopper eller mus, noen av oss har angst for begge deler. Også andre type insekter...

Dette huset er bare 30 kvadrat – få med deg hvor godt plassen er utnyttet

Når man skal bygge seg nytt hus er det lett å bli revet med i at huset skal være så voldsomt stort. Men de...

Dette enkle og geniale trikset holder vepsen borte i sommer

Vi elsker sommeren, men vi hater vepsen. Er man så uheldig at man har et vepsebol i nærheten av huset, verandaen eller hytta, kan...

Er kjøkkenskapene fulle av fettflekker? Slik rengjør du dem enkelt!

Det er noe herk å få bort, ikke sant?  Vel, har du noen gang forsøk å bruke fett for å fjerne fett? Det skal være...

Det er ikke så lett å vite hvor ofte man skal vaske badehåndklær, kjøkkenhåndklær, sengetøy, hodeputen din og badematta. Men nå har et knippe forskere funnet ut hvor ofte du bør slenge disse tingene i vaskemaskinen, for å unngå sopp og bakterier.

Forskerne har sett på hvor lett de forskjellige tekstilene samler bakterier, og hvor fort det setter seg sopp i spesielt hodeputen. Studien er publisert her.


Kjøkkenhåndkle

Bør vaskes: daglig


Studien viser at kjøkkenhåndklær tiltrekker seg mange bakterier, siden de gjerne brukes til både å tørke hender og kjøkkenredskaper, i tillegg til at de er i kontakt med mat.

Et godt råd er å ha flere kjøkkenhåndklær i hjemmet, og bytte dem ut daglig. Så kan man ta dem en runde i vaskemaskinen hver uke.

Badehåndklær

Bør vaskes: Etter 2-3 ganger

Mange vasker badehåndklærne en gang i uka, Det er, ifølge forskerne, for sjeldent. Håndklærne tiltrekker bakterier, siden de ofte er fuktige. Så bytt de ut et par ganger i uka, dersom du dusjer hver dag.


LES OGSÅ: Slik får du håndklærne dine myke og fluffy

Forskere har funnet ut hvor ofte du faktisk skal vaske blant annet håndklær og sengetøy.

Badematta

Bør vaskes: Ukentlig

Det er fort gjort å glemme å vaske badematta. Men det bør du ikke gjøre. Den er faktisk en av de mest skitne tingene på badet ditt. Den er ofte fuktig, hvilket gjør at bakteriene florerer. I tillegg samler den møkk og bakterier fra alle føttene som tramper på den hver dag.  

Vask den en gang i uken, og heng den gjerne opp til tørk hver kveld, slik at den ikke ligger og er fuktig hele døgnet.

Sengetøy

Bør vaskes: Ukentlig

Vi svetter mye i løpet av natten. Selv om vi ikke alltid merker det. I tillegg mister vi hudceller, og midd og bakterier koser seg i sengetøyet vårt. Vask sengetøy og laken ukentlig, og heng gjerne ut dyna hver dag til lufting.

Pute

Bør vaskes: Hver 6. måned

Der er ikke uvanlig at der gror sopp i hodeputen. Dette er ikke særlig bra for helsen, så gi den en omgang i vaskemaskinen minst to ganger i året.

LES OGSÅ: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

72,596FansLik
259FølgereFølg
Lik oss på Facebook:

Neste artikkel