torsdag, juli 18, 2024

Lag vakre stearinlys av gamle glassflasker

Populært

Dersom du har hyssing, en stamp med vann, gamle stearinlys, en printer, litt maling og noen gamle vinflasker er du på god vei til å lage flotte gaver. 

Stearinlys kan virkelig pynte opp et hjem, og det er enkelt å lage selv. Enten du vil glede venninner eller pynte hjemme så er dette en måte å bruke det du har til å lage vakker stemning etter din egen smak og stil.

Dette trenger du:

 • Så mange tomme glassflasker som du ønsker å lage lys av (gjerne et par ekstra som «margin» for eventuelle feilskjær)
 • Bomulls-hyssing
 • Aceton (neglelakkfjerner – sjekk om den du har er brennbar)
 • En stamp med kaldt vann
 • Stearinlys-rester eller innkjøpt stearinmasse
 • Innkjøpte veker, eller bomullshyssing du selv lager veker av (da trenger du også små spikre el.l. som lodd)
 • Tynne trepinner. F.eks. blomsterpinne eller manikyrpinner.
 • Sjablonger du lager selv av clip art eller kjøper ferdig i en hobbybutikk
 • Maling
 • Eteriske oljer (valgfritt)
 • Pigmentfarge (valgfritt)

For å dele en glassflaske er det enkleste for de fleste av oss å bruke en hyssing. Det finnes også glasskuttere, men dersom du vil holde budsjettet nede og ikke trenger “enda en ting” i huset ditt, så anbefaler vi å teste hyssing-metoden først. Den krever at du er litt nøyaktig. 

Faksimile: YouTube

Knyt hyssingen pent rundt flasken. Ta den av. Pass på at den beholder formen. Dynk hyssingen i aceton (neglelakkfjerner). Tre hyssingen pent tilbake på flasken. 

Faksimile: YouTube

Hold flasken over et vannbad. Pass på å ha rikelig med vann slik at det nye hobbyprosjektet ditt er brannsikkert. Tenn fyr på den aceton-dynkede hyssingen. Vend så flasken sakte rundt slik at flammene får varmet opp glasset jevnt rundt hele flasken. Det å få en relativt jevnt oppvarmet flaske er nøkkelen til å klare å dele flasken med en pen kant. Når det har brent ut, dypper du flasken i vann. Løft av toppen.

 

Kantene kan være en liten utfordring med denne metoden. Dersom du ønsker helt jevne kanter må du investere i en glasskutter. For de fleste vil imidlertid litt prøving og feiling med “hyssing”-metoden være det enkleste, og det skal ikke så mange forsøk til før man får teken på det. 

Faksimile: YouTube

Når du har noen flaskebunner er det tid for å dekorere dem. Lim på en sjablong med et mønster du liker.

Dersom du søker opp “clip art” kan du finne mye som egner seg som dekorasjon. Alternativt kan man kjøpe sjablonger på de fleste hobbybutikker. 

Fest sjablonen til flasken, og mal over med den fargen du ønsker å dekorere lyset ditt med. 

Når malingen har tørket, og lysene er klare til å fylles med stearin gjør du klar vekene dine.

Du kan selvsagt også pynte lysene dine med andre ting – du kan for eksempel lime en flott rad med litt «bling» øverst på lyset ditt. Bare pass på at du ikke bruker lett antennelige materialer. Utover det er det kun fantasien din som setter grenser for hvor vakre og unike lysene dine skal bli…. FOTO: Faksimile YouTube

Veker kan kjøpes på hobbybutikker men du kan også lage veker selv, ved å dyppe en bommulstråd i flytende stearin. Om du lager veken selv, så pass på at du har et lite lodd i enden av den. Det trenger ikke være mer avansert enn en liten spiker du knyter fast i enden av bommulstråden din. Det viktige er at du har en veke som henger rett, fra over toppen av det som skal bli lyset ditt og helt til bunns. 

Dersom du for eksempel har tynne blomsterpinner eller manikyrpinner i tre så fungerer de helt utmerket til å feste veker i. Snurr dem noen ganger rundt den lille trepinnen.  Pass på at vekene henger jevnt og pent, og at de når helt ned i flaskebunnen. Pass også på at de er festet godt på den lille pinnen din. Det er helt lov å bruke en liten stripe teip for å være sikker på at veken ikke vil falle ned i lyset. 

Smeltet stearin
Faksimile: YouTube

Enten du bruker gamle stearinlys-stumper eller har vært på en hobbybutikk og fått stearinlys masse, så smelt på lav varme. Stearin smelter ved 72 grader. Ikke fort deg her. Lav varme over tid er bedre enn hastverk. Har du et termometer, så skal stearinmassen ha en temperatur på mellom 82 og 90 grader når du heller den i formen. 

Når du har en flytende stearinmasse, tømmer du dette over i lysformene dine som allerede er utstyrt med veker (se galleri over for bilde).

Dersom du ønsker å blande inn eteriske oljer og pigmentfarger så fyll opp lyset med stearinmasse til det er litt over halvfullt. Drypp inn et par dråper eterisk olje (pass på at den ikke er brannfarlig – det ser du ved å sjekke etiketten), og rør rundt. Dersom du har i pigmentfarge så drypper du også inn litt av den på dette stadiet. 

Hell i resten av stearinmassen. La det være litt rom opp til kanten. Dersom du har i pigmentfarge, så ha i litt mer nå, og rør forsiktig i massen. 

Pass på at veken er fin og rett. Dekk til med litt aluminiumsfolie og la lyset stå og størkne. 

Når stearinmassen har stivnet klipper du av en generøs veke, og lyset ditt er ferdig. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel