torsdag, juli 18, 2024

Bocuse d’Or: Norsk sølv i «kokke-VM»

Populært

Filip August Bendi (34) fra Sandnes som ble kåret til årets kokk i 2021 representerte Norge i Bocuse d’Or-finalen der han fikk Bocus d’Argent (sølv). Hans commis, Leon Haarberg Nilsen, vant prisen som beste commis.

Med seg på Team Norway har han commis (juniorkokk) Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher William Davidsen.

Det norske laget var første lag ut med å presentere sine bidrag søndag.

Mens Norge sikret seg sølvet, var det Danmark som stakk av med gull. Ungarn fikk bronsemedaljen.

Team @bocusedornorway takes the silver medal 🥈🇳🇴#bocusedor #sirhalyon #lyon #roadtolyon

Posted by Bocuse d'Or on Monday, January 23, 2023

Filip August Bendi, som ledet Team Norway, har vært tilknyttet Hotel Bristol og Thon Hotels siden 2018. Han har tidligere vært kjøkkensjef ved NB Sørensens Annen Etage i Stavanger og har jobbet på Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm og Daniel i New York. Han har også vært commisen til Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or og er kreativ utvikler for Det Norske Kokkelandslaget.

Oppgaven har vært å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar i tillegg til en fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland. Resten av råvarene i menyen har lagene hatt med selv. NTB melder ifølge NRK at det norske lagets tema er norske vintertradisjoner.

Den første menyen «Feed the kids» er en barnemeny med fokus på sunn mat for barn. Her har Team Norway presentert en blomsterknopp omgitt av sommerfugler, som symbol på livet og spesielt gjenfødelse. Dette magiske økosystemet av minimat tar oss tilbake til barndommen hvor alt er rart når det gjelder små vesener. På Facebook-sidene til Bocuse d’Or opplyses det at de ulike rettene også hyller minnene til en av kandidatene på Team Norway.

↪️ A look back at the Bocuse d'Or Grand Final 2023 through the eyes of Chef Filip August Bendi @filipaugustbendi from…

Posted by Bocuse d'Or on Sunday, January 22, 2023

Bendi selv har også delt bilde av hovedretten: Breiflabb rotisserie ned vinterreddik og rødbeter.

Det er 24 kandidater som konkurrerer i den prestisjetunge Grand Final. Norge er hittil bare forbigått av Frankrike i den prestisjetunge kokkekonkurransen. Frankrike har åtte gull, to sølv og en bronse. Norge har fem gull, fire sølv og fire bronse og har deltatt 17 ganger. Danmark og Sverige kommer på de neste plasseringene.

Sven Erik Renaa fra Restaurant Re-naa i Stavanger sitter i dommerpanelet sammen med 11 andre dommere. Eyvind Hellstrøm, som selv konkurrerte for Norge i Bocuse d’Or i 1989, har tidligere vært Norges dommer i den prestisjetunge konkurransen i mer enn 20 år. 

Norske Bocuse d’Or-vinnere:

1993: Bent Stiansen
1999: Terje Ness
2003: Charles Tjessem
2009: Geir Skeie
2015: Ørjan Johannesen

Norske sølvvinnere (Bocuse d’Argent):

1991: Lars Erik Underthun
2005: Tom Viktor Gausdal
2017: Christopher W. Davidsen
2023: Filip August Bendi

Norske bronsevinnere (Bocuse de Bronze)

1997: Odd Ivar Solvold
2011: Gunnar Hvarnes
2017: Christian André Pettersen
2019: Christian André Pettersen

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel