torsdag, juli 18, 2024

Familien renoverer et fransk slott – følg den spennende prosessen

Populært

I løpet av de snaut to årene familien har vært slottseiere har de delt flittig fra den spennende restaureringsprosessen av Chateau de la Ferté på sosiale medier.

Mange har nok en og annen gang tenkt det kunne være spennende å pusse opp et vakkert eldre hus. Få det tilbake i den ærverdige standen det en gang var i, med all fordums prakt. Carole og Adrian Cushing dro renovasjonsdrømmen litt lengre. De pakket flyttelasset i England, solgte huset og kjøpte seg et fransk slott.

Men med unntak av at slottet ifølge salgsprospektet fra Agence Thom var knyttet til vann-, kloakk- og strømnett, og hadde enkel tilgang til bredbåndinstallasjon, måtte mer eller mindre alt på den 3,9 hektar store eiendommen renoveres.

– Det er et større prosjekt enn vi først hadde ventet. Vi har gode og dårlige dager, men angrer ikke, sier ekteparet i en kommentar på Chateau de la Fertés Instagramkonto.

Ifølge prospektet fra megler var prisantydning 389.000 euro da slottet var ute i markedet. Det tilsvarer drøyt 4,1 millioner norske kroner. I påløper det naturligvis betydelige summer når man skal sette en falleferdig eiendom på rett over 39.000 kvardatmeter i ordentlig stand.

Foruten et tre-etasjers slott på 475 kvadratmeter, hører det også en hytte, en låve og et ekstra gårdshus til eiendommen. Og en park.

Slottet har totalt 10 soverom, 14 øvrige rom, ett bad og to separate toaletter.

Slik er planløsningen i første etasje på slottet. Foto: Agence Thom/salgsprospekt

I første etasje kommer man inn i en stor entré. Her er også en spisestue, en salong, et kjøkken med en tilhørende stue, WC, et soverom med omkledningsrom. I overetasjen er det et toalett, seks soverom, et bad og separat WC. Fra terrassen i første etasje er det utsikt over en egen park.

I en av videoene på Youtube-kanalen der ekteparet deler renoveringsprosessen med over 50.000 følgere, ser vi hele prosessen for å sette spisestuen i stand. Her har de blant annet byttet gulvbjelker det er gått råte i, lagt nytt gulv, renovert utallige små ornamenter, byttet deler i veggpanelene, satt inn glassinnsats i peisen – og til og med smidd egen gardinstang til de hjemmesydde gardinene.

I videoen presiserer Carole og Adrian at de ennå ikke har fått på plass møblene de tenker å ha her, men rommet har gjennomgått en total forvandling fra det de så da de var på visning i 2020 og til idag.

Paret har beholdt mye slik det opprinnelig var, og Carole har lagt ned en enorm innsats i å gjenskape ornamenter som har blitt skadet gjennom årene.

Fargen på de tapetserte veggpanelene i spisestuen er kledd i Pinpernel Privet/Slate fra William Morris. Det er ikke en kopi av originalen, men tro mot rommets opprinnelige særpreg.

Carole’s doing an amazing job with the repairs in the dining room.

Posted by Chateau de la Ferté on Thursday, February 17, 2022

Enkelte steder under oppussingen har de gjort egne valg. Da de skulle prøve å få en kopi av originaltapeten i salongen, fikk de vite at prislappen for rekonstruksjon ville bli 17.000 euro for 11 ruller, altså mer enn 181.000 kroner. Det syntes de ble for voldsomt, og de valgte derfor en alternativ løsning der. Men i stor grad er eiendommens gamle særpreg ivaretatt.

Men i noen tilfeller har ekteparet også klart å kopiere gamle tapeter. Under et av besøkene hos tapetmakeren som de har delt i en av videoene Chateau de la Ferté har delt på YouTube, får vi se resultatet tapetmakerne har klart å produsere ut fra tapetbiter fra slottet.

I løpet av 2022 rakk ekteparet å gjøre ferdig spisestuen, det aller meste av salongen – og de er nå i gang med vaskerommet.

Nederst i saken kan du se den utrolige time lapse-videoen de har delt av alt som er blitt gjort gjennom fjoråret. Det er ikke vanskelig å la seg imponere av de utrolige resultatene Carole og Adrian har fått til.

Et av soverommene er ferdig oppusset

Men så er det heller ikke to amatører som har gitt seg ut på dette: Datteren forteller i en av TikTok-videoene hun deler fra oppussingsprosjektet at foreldrene hennes har renovert hus hele livet. Slottseiendommen i Frankrike er faktisk deres sjette renovasjonsprosjekt, så Carole og Adrian er ikke nybegynnere.

Yrkesbakgrunnen gir dem også et bedre utgangspunkt enn de fleste har for å kunne sette i gang med en så ambisiøs boligdrøm: Carole har bakgrunn som dekoratør, og mye erfaring med interiørdesign. Adrian har stort sett arbeidet som ingeniør og er dessuten en handyman som alltid har elsket å fikse ting.

I løpet av 2022 brukte Carole og Adrian også betydelig tid på å renovere salongen. Her har de beholdt det nydelige tregulvet. Det er lagt i et fiskebeinmønster, men med vakre detaljer som bryter opp mønsteret. Av alle tingene ekteparet har gjort hittil, sier de at det er det å gjenskape dette gulvet i all sin prakt som hittil har bydd på den største utfordringen.

Deler av tregulvet var ødelagt, og dermed måtte Adrian førts lage de bitene som manglet. Da de tok opp gulvet, var de nøye med å merke hver eneste bit, slik at det skulle være mulig å pusle trebitene på plass igjen.

Selv om Adrian har markert hver eneste bit før gulvet ble demontert, rengjort, og manglende eller skadde deler ble erstattet, så viste det seg å være en utfordring å få «puslespillet» til å stemme.

Normalt er man ikke så glad for at folk skraper opp gulvet. Men enkelte steder i puslespillet bruker Adrian gamle riper i gulvet som en bekreftelse på at bitene på gulvet faktisk stemmer… Det som gjenstår av salongen er å gjøre ferdig det puslespillet gulvet har vist seg å være…

Trykk play under, så kan du selv se en time lapse-video med før og etter-bilder av alle prosjektene familien fikk gjennomført på slottet i løpet av 2022:

Dersom du vil følge med på utviklingen videre, legger Carole og Adrian jevnlig ut videoer på YouTube-kontoen Chateau de la Ferté. De deler også kortere oppdateringer med en humoristisk vri på TikTok.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel