torsdag, juli 18, 2024

Sjømat i sesong i oktober

Populært

Den allsidige seien og makrellen er i fortsatt i sesong. Og dessuten er oktober en måned der både flatfisker, torsk, hummer og kamskjell kommer inn i fiskediskene.

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

TIPS: Slik fileterer du flatfisk

Sesongvarene

I august kommer makrellen i sesong, og villkveite som er er helt eller delvis fredet i Norge mellom 20. desember og 31. mars samt andre flatfisker er også et ypperlig valg på menyen nå.

Les også: Visste du dette om makrellen?

I august er det ifølge Sesongkalenderen høysesong for Torsk, taskekrabbe, blåskjell, lysing og breiflabb.

Dessuten er det også en rekke andre gode råvarer fra havet nå, som: Makrell, brosme, hyse (kolje), kamskjell, kongekrabbe, kveite, laks (oppdrett), lange, regnbueørret, rødspette, sei, hummer, brisling, hvitting, sandflyndre, glassvar, lomre, grønn kråkebolle, flatøsters, hjerteskjell, haneskjell, vassild, krusflik, søl, havsalat, havfruehår, blæretang, grisetang, knapptang og sagtang.

TIPS: Slik sjekker du at fisken er fersk

Tips til oppskrifter

Krabbe er en favoritt med mange, og taskekrabben har alt vært å finne i fiskedisken en stund. Kanskje du er så heldig at du bor nær sjøen og har anledning å servere selvfangst? Den aller beste krabben fanger du fra september til uti november.

Les også: Sesongmat: Slik koker og renser du krabbe
Les også: Klar for krabbefest? Tre herlige oppskrifter

Oppdrettslaksen er «alltid» i sesong, og med en god backloin av Salma-laks lager du et asiatisk festmåltid på 15 minutter: Hva med å gi sashimien en nordisk vri, og smake til med reddik, nykål eller spisskål, creme fraiche og pepperrot? En annen spennende vri med rå laks er poke-bowl fra Hawaii. Hellstrøms vri med pesto og asparges er suveren for de som foretrekker laksen varmebehandlet.

Stjernekokk Runa Kvendseth har delt sju tips til å lykkes med fisk på grillen – og en nydelig lakseburger med avocado, lime og mango.

Les også: Hellstrøms beste sjømattips
Les også: Laksetartar som forrett eller snacks

Makrell er i sesong – og det er ikke bare i Norge at makrellen slår an: Japanere får ikke nok av den norske næringsrike fiskesorten. Men de har en helt annen tradisjon for å spise makrell enn det vi har i Norge. Hva med å prøve grillet teriyaki-makrell á la Japan?

Torsk er et hyppig innslag på mange middagsbord. Hva med å prøve en asiatisk vri på den? Torskens milde smak passer perfekt med de klassiske thai-smakene surt, søtt, salt og sterkt. Hvit fisk er også grunnlaget til Fish & Chips, og torsk smaker spesielt godt.

Les også: Oppskrift: Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell som lettvint snaddermat

Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell er klassisk snaddermat til fredags- eller lørdagskvelden. Gratinerte kamskjell er juletradisjon i Frankrike, men smaker helt fantastisk høsten og vinteren gjennom.

Og om du har kost deg med skjell og skalldyr – ikke kast skallene! Spar dem og lag den fantastiske sjømatsausen Sauce Américaine som er en klassiker til hummeren.

Tang og tare er en norsk eksportvare. I vårt eget kjøkken har ikke denne råvaren noen stor plass ennå, men dersom du synes det er moro å prøve nye ting, er det flere måter å anvende tang og tare.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel