torsdag, august 18, 2022

Visste du dette om makrellen?

Populært

Det er sommer og makrellsesong. Men visste du dette om den kjernesunne fisken?

Sommer er makrellsesong! Når makrellstimene setter kursen mot kysten av Norge, spiser fisken mindre. Da flytter fettet seg fra underhuden og innover i fisken, og fiskekjøttet blir marmorert. 

På våren og sommeren er makrellen magrere enn den er på høsten.

Og det er mange grunner til at det er lurt å legge en makrell på grillen:

Makrell har et høyt innhold av Omega-3 og vitamin D.

Dette er en klimavennlig fisk, og fangsten etterlater et lavt CO2-utslipp.

Nordmenn spiser årlig ikke mer enn rundt 6.000 tonn av vår egen makrell. Det meste spises på brødskiven, i form av makrell i tomat. Til sammenlikning eksporterte vi i 2021 nesten 40 ganger mer makrell til en verdi av nærmere 4,3 milliarder kroner.

Japanerne er de ivrigste på å nyte denne norske delikatessen: Rundt 75 prosent av makrellen som selges i japansk dagligvare er norsk. Japanske importører har sine egne kontrollører som kommer til Norge hver høst for å sjekke kvaliteten på makrellen.

I et japansk supermarked finner du mange varianter av makrell: ferdigkokt salatmakrell, ferdiggrillet makrell, benfri makrell, syltet makrell, makrell på glass eller boks eller makrell marinert med smaker av teriyaki, miso og karri.

Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.

En makrell kan bli opptil 65 cm lang og 3,5 kg tung. Den kan bli opp mot 25 år gammel. 

Fettinnholdet i makrellen varierer fra ned mot 3 prosent på våren til opp mot 30 prosent på høsten.

Kilde: Norges sjømatråd

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel