fredag, juni 14, 2024

Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Populært

Fiskebein og skall av reker, krabber, skjell, kreps og hummer går ofte rett i søpla. Ta vare på dette neste gang du har sjømatbuffet. Dette er råvarer med masse smak som er gull når du skal lage de virkelig gode sausene.

Skall er grunnlaget klart for den nydelige sjømatsausen Sauce Américaine, som av mange regnes blant de helt store høydepunktene fra det franske kjøkken.

Sausen serveres ofte med hummer (homard a l’américaine) – men er også nydelig til krabbe, kamskjell og hvit fisk. Oppskriften under gir deg rikelig saus (ca. 8 porsjoner til hummer med sauce americaine), så du kan jo prøve deg frem og se hva som blir din favoritt.

TIPS FRA HUSLIG: Kniver er ikke der det anbefales at man velger aller billigst på kjøkkenet. En god kniv må til om du skal i gang å partere hummer. Om du har en god allround kokkekniv er mye av jobben gjort. Denne er fra den anerkjente knivmakeren Mac, og lager kniver du også av og til vil kunne finne på profesjonelle kjøkken.

Mac Bk-80 Kokkekniv koster 1.089 kroner på Christiania Glasmagasin.

Og saus – det er ingen sak å fryse. Pass bare på å holde luften unna når du fryser sausen, slik at det ikke danner seg iskrystaller i maten. Dekk gjerne overflaten forsiktig til med plastfolie når du fryser ned, og pass på å fryse i luft-tett innpakning.

TIPS FRA HUSLIG: Norgesglassene trives like godt i fryseren som på festbordet. Med dette Norgesglasset fra CG.no som rommer 0,4 l har du en fin porsjon saus du trygt oppbevare sausen i fryseboksen. Glasset koster 58 kroner på salg.

Ingredienser til sausen:

2 cl olivenolje
20 g smør
800 g skall av skalldyr (reker, kreps, hummer, krabbe)
80 g gulrøtter
80 g løk
40 g sjalottløk
4 cl cognac
8 cl hvitvin
400 g tomater
40 g tomatpuré
4 fedd hvitløk
2-3 laubærblad (eller en klassisk garnityrbukett av persille, timian og laubærblad)
¼ bunt estragon
1 liter fiskekraft
Litt maizena

Slik gjør du:

1. Hakk gulrøtter, løk og sjalottløk i fine terninger

2. Varm olivenolje og smør i en gryte og la gulrøtter, løk og sjalottløk svette i ca 10 minutter.

3. Ha i de rengjorte skallene av skalldyr. Originaloppskriften bruker krabbeskall, men du kan gjerne benytte andre skalldyr, som reker, kreps og hummer også.

4. La dette svette litt i grytene, mens du rører.

5. Tilsett cognac og flambér. (Når du flamberer tenner du på cognacen slik at alkoholen fordamper, mens cognacen setter smak på det du har i panna.

6. Deretter tilsetter du hvitvin og lar den reduseres i noen minutter.

7. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, estragon og knust hvitløk

8. Tilsett kokende fiskekraft (la det være litt igjen for å blande ut maizenaen på et senere tidspunkt)

Tid i grytene er det som skal til for å hente mye smak ut av ingrediensene…

9. Ha i laubærbladene (eller garnityrbuketten)

10. La dette koke i ca 30 minutter

11. sil nå blandingen gjennom en finmasket sil, slit at kun sausen kommer gjennom. Press godt slik at mest mulig væske kommer gjennom.

12. Kast det som ligger igjen i silen, og kok opp sausen. Løs litt maizena i fiskekraften du har spart, og hell i den kokende sausen litt etter litt mens du rører med visp.

RELATERT: Frisk, lett og sommerlig potetsalat til 17. mai
RELATERT: Lun aubergingrateng

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel