Rødspette og kveite er bare et par av de mange gode flatfiskene som finnes. Mange er usikre på hvordan man fileterer og tilbereder disse delikatessene, men det er ikke komplisert.
Vi fant en flott instruksjonsvideo som viser trinn for trinn hvordan man fileterer rødspette. Den samme teknikken som du ser i videoen nederst i saken, gjelder for alle typer flatfisk.
En fileteringskniv er det beste verktøyet til denne jobben. For en hobbykokk som er glad i fisk er det en god investering som vil gi deg mange hyggelige stunder på kjøkkenet. Fileteringskniver har bøyelige blad. Den er også fin å ha når du skal skjære tynne kjøttstykker. Det som er viktig er at kniven er smal, og selvsagt skarp. Dersom du ikke har fileteringskniv kan du bruke en smal kjøkkenkniv.
Legg fisken på et rent skjærebrett.
Løft opp gjellen og skjær skrått ned ved hodet for å bevare mest mulig av fisken.
Snu fisken, og skjær et snitt ved halen.
Legg kniven ned langs ryggbenet til fisken og dra kniven hele veien opp fra halen, langs ryggbenet til fisken.
Brett opp fisken og bruk spissen av kniven til å skjære hele veien til ryggfinnen.
Snu fisken igjen, og skjær langs ryggfinnen til du har hele den første fileten løs.
Vend visken og gjør akkurat det samme på andre siden for å filetere den andre siden.
For å ta av skinnet på fisken, starter du ved halen. Skjær helt ned til skinnet. Ta tak i halen og dra frem til fileten er løsnet fra skinne.