mandag, februar 26, 2024

Slik sjekker du at fisken er fersk

Populært

Tipset for å finne de gode råvarene i fiskedisken er å stole mer på sansene dine enn på datoene.

Det er trygt å spise fisk som ikke er fersk, men fersk fisk setter en ekstra spiss på matopplevelsen.

Matforskningsinstituttet Nofima har flere tips for å sjekke at fisken i disken er fersk og fin. Lukt, konsistens og utseende på øyne, skinn og gjeller sier mer enn datostempling.

Relaterte saker:
Hellstrøms beste sjømattips
Sjømaten som er i sesong i Januar
Thai-inspirert torsk
Visste du dette om makrellen?

Bruk sansene for å sjekke om fisken er fersk

Skinnet skal være perlemor, skinnende og fritt for flekker. Fiskeskinn som er på vei til å bli gulaktig og blast indikerer at fisken ikke er fersk lenger. Skinnet skal dessuten lukte nøytralt, eventuelt litt tang.

Akkurat som mennesker har også fisk dødsstivhet. En helt fersk fisk vil derfor stå rett ut som en pinne om du holder den etter sporen noen timer etter slakt. I fiskedisken er dette normalt ikke et mål man kan bruke. Men du kan dytte fingeren din i den – jo raskere fingermerket forsvinner, jo ferskere er fisken.

Øynene skal være rene, mørke og som skinnende metall.

Røde gjeller indikerer at fisken nylig er slaktet. De skal også lukte som skinnet. Dersom du ser at gjellene begynner å bli lysbrune, grå eller grønne er ikke fisken fersk.

Slik lagrer du fersk fisk

Ferskheten avhenger også av mer enn dato. Lagringen er viktig. Høyere temperaturer gjør at nedbrytingen går raskere.

Dersom du ikke skal ha fisken rett i grytene, skal fisk og skalldyr oppbevares nederst i kjøleskapet. Det er der det er kaldest. Et tips fra Matvett.no er å passe på at fisken er godt innpakket, for holdbarheten reduseres når du utsetter fisken for oksygen.

Frysing av fisk

Fisk som skal fryses må renses og vaskes, og overflødig vann bør tørkes av, råder portalen til Norges sjømatråd, Godfisk. Gjør fisken mest mulig gryteklar før du fryser den.

Mager fisk har en holdbarhet på seks måneder i fryseren. Fet fisk har tre måneder holdbarhet i fryser.

Pass på at emballasjen er luft- og lukttett, og beregnet til frysing av matvarer.

Når du skal bruke fisken fra fryseren, tin den mest mulig lufttett i en boks eller bolle med lokk. Glemmer du å ta opp fisken kvelden før kan du tine fisken hurtigere ved å legge den i en tett plastpose i en kum med kaldt vann.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel