fredag, april 19, 2024

Nå er det tid for å så gresskar

Populært

I april og mai er det tid for å forkultivere gresskar.

Gresskar er opprinnelig fra Amerika, og har blitt dyrket i 5-6.000 år. Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey. Gresskarene vi kjenner fra Halloween er pyntegresskar.

Når du har dyrket frem dine egne gresskar, kan du prøve deg frem på kjøkkenet med denne spennende grønnsaken som setter både smak og farge på rettene dine.

Gresskar er aller best varmebehandlet. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt kan gresskaret kokes, syltes, stekes, dampes og wokes.

Terninger av syltet gresskar på glass med Hokkaido-gresskar i bakgrunnen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt / Synøve Dreyer

Denne grønnsaken er nydelig i supper, i pureer og i bakverk. Til kjøtt og fiskeretter kan du også bruke syltet gresskar. 

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. 

Grønnsaken er ennå ikke så vanlig på norske kjøkken, men Opplysningskontoret for frukt og grønt har flere forslag til hvordan du kan bruke denne allsidige og fargerike fiberbomben. Hva med å for eksempel sylte ditt eget gresskar?

Slik lager du syltet gresskar

1 kg gresskar
4 dl 7-prosents eddik
750 g sukker
40 g hel, frisk ingefær
3 hel nellik
1 rød chili

Vask gresskaret og bak det i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Det gjør at det blir lettere å skjære i.  Del gresskaret i to og skrap ut kjernene. Skjær det i båter, og skrell av skallet. Kutt gresskarkjøttet i terninger.

Skrell ingefæren.

Kok opp eddik, sukker og ingefær. Ha i gresskarterningene og la de bli blanke og møre.

Ha terningene over i krukker.

La laken koke ytterligere 15 minutter til den er tyktflytende. Ha oppi chillien de siste minuttene.

Sil lakken, og ha over gresskarterningene. Ha også chilien oppi glassene.

Når dette er avkjølt kan du sette på lokk og oppbevare i kjøleskapet.

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I april er det tid for å forkultivere

Hagelands såkalender for grønnsaker er det nå tid for å forkultivere gresskar. Det gjør man i april og mai.

Du kan først så ute i mai – juni, litt avhengig av klimaet der du bor. Er du usikker kan det lønne seg å spørre på ditt lokale hagesenter.

Så når høsten kommer, i septemer – oktober, kan du høste gresskarene dine.

Å forkultivere eller forså innebærer å så frø i mindre beholdere eller planteplugger innendørs, for så å plante dem ut senere.

Slik sår du frø innendørs:

Fyll små plastpotter med jord, og klapp lett på jorda slik at den blir plan. Vann forsiktig.

Lag et lite hull i jorda og slipp frøet oppi. Med små frø kan du ha flere i samme potte. Med større frø holder det med 1-3 per potte.

Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Små frø trenger så vidt et jordlag over seg. Større frø kan dekkes med 1 – 1,5 centimeter jord.

Frøene trenger jevn luftfuktighet. Dekk pottene med lokk eller plastfolie med små hull. Plasser dem lyst, men ikke i direkte sollys.

Sørg for å holde jorda fuktig, men ikke overdriv vanningen. Det kan være lurt å bruke en sprayflaske i starten. Temperaturen bør ligge på 20-24 grader.

De nye spirene har som regel to frøblad. Når de to første bladparene viser seg over frøbladene, skiller du plantene forsiktig fra hverandre med en priklepinne og planter dem i hver sin potte.

Pass på så røttene ikke tar skade.

Når frøene har spirt og blitt småplanter, planter du om i større potter eller flytter dem ut i hagen. Vent til nattefrosten er over før du gå i gang med herdingen utendørs. 

Kilde: Hageland

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel