fredag, juni 14, 2024

Pynt inngangspartiet med vakre høstplanter

Populært

Sommeren er på hell, og det er tid for å sette høststemningen for inngangspartiet; ønsk gjestene velkommen med fargesprakende lyng.

Høst og lave temperaturer markerer en overgangsfase for uterommet og utendørsplantene. Lyng er en av høstens mest populære planter. Den er hardfør og kan bidra til et fargerikt uterom år etter år.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Plantasjen (@plantasjen)

Utvalget av lyng er stort, og man kan velge mellom mange varianter og kombinasjoner, som klassisk og flerårig lyng, knoppeblomstrende lyng eller ettårig høstlyng.

Røsslyngen ‘Champs’ fra Beauty Ladies-serien er en litt annerledes lyngsort med spennende, hengende vekst som passer perfekt i forkant av potter og balkongkasser.

– Med små blader og mengder av små knopper som aldri springer ut, virker det som den blomstrer svært lenge. I tillegg kan du få en fargerik høst med ulike lyngsorter som allerede er samplantet i skål eller farget lyng som lyser opp i hagen med sterke farger, forteller Hans Jensen, gartner i Plantasjen.

Som skapt for norsk høst

Lyng har mer hardføre egenskaper enn sommersesongens planter. Blomstene fryser til når frosten kommer, og vil opprettholde en like flott form og farge ved kulde.

Gartneren beskriver hvorfor lyng passer utmerket for norske uterom:

– Lyng tåler veldig mye kulde, og er en plante man kan ha stående ute som også gir farge og glede etter at kulda setter inn. Den er spesiell fordi den overlever når andre planter dør, og skiller seg derfor ut fra de andre populære sommerplanter, forklarer Jensen.

Trendy med farger

Tidligere skulle lyng styles på enkelt vis, gjerne med lilla lyng i en krukke. Nå ønsker stadig flere et uttrykk med mer farger og variasjon i uterommet. Lyng er derfor en egnet kandidat som gir en frisk høstfølelse og kommer i mange farger.

– Lyngen gir deg en ordentlig følelse av høst, siden folk forbinder planten med årstiden. I kombinasjon med flere farger gir lyng et utmerket uttrykk som tilfører masse liv til inngangspartiet, sier gartneren.

Tips til å pynte inngangspartiet

Jensen har et par enkle tips til alle som ønsker å sprite opp inngangspartiet med lyng i høst: 

– En del glemmer at lyngen er levende, fordi den har et utseende som kan gi inntrykk av den ikke har behov for vann. Husk at alle levende planter trenger vann, også lyng. Skal du ha lyng som beholder fargen hele vinteren, må den vannes, rådgir han.

Ønsker du å overvintre lyngen, lønner det seg å plante den i sur jord, eksempelvis rhododendronjord, og plante den på et sted hvor den står beskyttet for snø. Når mørket er her, kan man enkelt sette stemningen for inngangspartiet med et enkelt grep.

– På høsten bruker mange lys som en del av designet utendørs. Man kan enkelt kombinere lyng med gode lysalternativer, som ledlys eller lykter, for et varmt og innbydende uttrykk som gjør at gjestene føler seg ekstra velkomne, avslutter Jensen. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel