torsdag, juli 18, 2024

Sesongmat: Slik koker og renser du krabbe

Populært

Det er krabbesesong og tid for krabbelag! Kanskje du er så heldig at du bor nær sjøen og har anledning å servere selvfangst?

Den aller beste krabben fanger du fra september til uti november.

TIPS: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Slik koker du krabben

Bedøv de levende krabbene med et kutt mellom øynene i munnpartiet og ca 2 cm inn. Dette vil gjøre krabben bevisstløse når du skal koke dem, forklarer Norges sjømatråd.

Ikke kast levende, ikke-bedøvede krabber oppi kokende vann. Det kan være dyreplageri. Mattilsynet anbefaler på nettsidene sine at krabbene skal bedøves eller avlives før koking.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er christiania-1739-skagen-tallerken-26-cm-krabbe.jpg
Tallerken på 26 cm fra det sommerlige serviset Skagen fra Christiania 1739. La stemningen av skjærgård og sommer pryde spisebordet med det flotte serviset Skagen. Tallerkenen er utformet i en organisk form med et dekorativt krabbemotiv som sammen skapet et stemningsfullt utrykk, perfekt til sjømaten og ellers de deilige middagsrettene som skal nytes i sommer. Serviset tåler oppvaskmaskin. Nedsatt fra 299 til 89,70 hos Christiania Glasmagasin.
SLIK BEDØVER DU KRABBEN
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking.

For å bedøve krabben kan du kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover.

Alternativt kan du gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende.

Da treffer du det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben.
Krabben blir ikke bedøvet hvis du stikker en skarp kniv inn midt i buken. Da lammer du nervesenteret for bevegelse så bein og klør mister kraften, men uten at det påvirker krabbens sanser.

Derfor må du kløyve eller knuse hodet for at krabben skal bedøves.
Og husk at det er forbudt å brekke av klørne på levende krabber!
Kilde: Mattilsynet.no

Legg deretter krabbene i kokende vann. Vannet skal være godt saltet så bruk cirka 50 gram salt per liter vann. Dersom du koker Ikke ha i for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt.

Serveringsfat fra serviseserien Skagen – et nytt servise perfekt for sommeren fra Christiania 1739. Med det flotte motivet av en krabbe, egner fatet seg svært godt til å servere nydelig sjømat på en varm sommerdag. Skagen-serviset består av tallerkener, krus og boller. Nedsatt fra 499 til 149,70 kr hos Christiania Glasmagasin

Koketiden for en krabbe er 15-25 minutter. Legg dem i kokende vann og la dem trekke rett under kokepunktet.

Når du lett kan trekke av de små klørne vet du at krabben er ferdigkokt. For å holde mest mulig kokekraft i skallet, lar du krabbene hvile på ryggen etter at de er kokt.

Skål på 18 cm fra serien Skagen fra Christiania 1739. Fra sjøs til bords. Skagen er et porselensservise som kombinerer organiske former med sommerlige motiver av hummer og krabber. Nyt smakfulle fiskesupper og friske salater i skålen, eller bruk den som en liten serveringsskål til middag eller snacks. Serviset tåler oppvaskmaskin. Nedsatt fra 199 til 59,70 kr hos Christiania Glasmagasin

Slik deler og renser du krabben

Fjern først haleklaffen og vri så av klørne og beina. Krabben åpner du ved å presse oppover i fronten til huset løsner fra krabbeskjoldet.

Du må også fjerne gjellene (også de som sitter i ryggskjoldet) og ta ut paven. Denne flotte videoen fra Meny viser deg akkurat hvordan du gjør det, trinn for trinn:

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel