torsdag, juli 18, 2024

Hellstrøms beste sjømattips

Populært

I flere tiår har Eyvind Hellstrøm hatt en forkjærlighet for fisk og skalldyr. Her gir han deg sine beste tips for hvordan du kan lage enkle og gode sjømatretter på eget kjøkken.

Sammen med sin samboer Anita Rennan er den norske mesterkokken aktuell med boken «Hellstrøms hemmeligheter fra havet», som utelukkende består av sjømatoppskrifter.

– Jeg har reist mye rundt i verden og vært ambassadør for norsk fisk og skalldyr i flere land. Ønsket om å lage en rendyrket bok om sjømat har derfor vært der lenge og er et resultat av at mat fra havet har vært en religion for meg i alle år, sier Eyvind Hellstrøm.

Lidenskap og formidlingsglede

I tillegg til sin store lidenskap for sjømat er formidlingsglede stikkord for bakgrunnen til bokprosjektet. Samtidig har han lenge vært forundret over at nordmenn ikke spiser mer fisk og skalldyr, som ifølge ham er bærekraftig, sunn, smaksrik og kortreist mat.

– Norge er en stolt sjømatnasjon, så det stolte norske folk må ta seg selv i nakken og begynne å spise mer sjømat. I likhet med godfisk.no har vi et mål og et ønske om å inspirere og få flere til å velge mat fra havet. Denne boken er i så måte et bidrag til det, sier Hellstrøm.

Veil. pris 479. Pris hos Adlibris: 419

Har fjernet det kompliserte

I over ett år har den norske mesterkokken utviklet rettene som er brukt i boken. Det har han gjort i samarbeid med samboer Anita Rennan.

– Jeg elsker sjømat, men jeg er ofte redd for å ødelegge råvaren og har litt liten kunnskap. Slik sett er jeg folkets alibi. Min rolle har vært å fjerne det kompliserte. Når det kommer til sjømat, kommer du nemlig langt med få ingredienser og enkle fremgangsmåter. Det er langt enklere å tilberede fisk og skalldyr enn mange tror, sier Rennan.

God saus er en av hemmelighetene

Både hun og Eyvind Hellstrøm trekker frem god saus som en av hemmelighetene bak enhver vellykket sjømatrett.

– Eyvind er fantastisk flink til å lete frem de gode smakskombinasjonene og løfte ingrediensene opp på et annet nivå. Her er sausen helt sentral. Hvis du kan lage 3-4 gode varianter, vil det gjøre susen for enhver fisk- og skalldyrrett. Trøsten er at det ikke er så vanskelig. Det handler bare om å prøve seg frem og trene, forklarer Anita Rennan.

Veil. pris: 449. Pris hos Adlibris: 391,-

Tre enkle tips

Her serverer de tre enkle tips for å lykkes med sjømat på kjøkkenet:

1. Stek fiskefileten med skinnet på

Salt fisken i 10-15 minutter med grovt salt før den tilberedes. Da trekkes det ut væske, og kjøttet blir mer fyldig. Deretter skyller du fisken. Legg den i pannen med litt olivenolje og stek den på skinnsiden til den er sprøstekt. Husk: Fiskens beste venn er smør.

2. Bruk bakepapir i stekepannen

Legg bakepapir i stekepannen. Da unngår du at fisken setter seg fast.

3. Ikke gi barna for store fiskebiter

Ikke glem de yngste. Skjær fisken i mindre biter når du serverer barna. Bruk gjerne pasta. Det passer ypperlig til fisk.

Veil. pris: 449. Pris hos Adlibris: 391,-

Ferskhet er religion

Gode råvarer er et annet element som er avgjørende for om du lykkes med å lage et godt sjømatmåltid, ifølge Eyvind Hellstrøm.

– Ferskhet er religion for meg, men jeg velger alltid god fryst fisk foran dårlig fersk fisk. Her har de som selger fisk og skalldyr en viktig jobb. Jo mer de anstrenger seg for at det går kortest mulig tid fra hav til forbruker, desto bedre blir kvaliteten og opplevelsen av sjømaten, sier han.

Tre oppskrifter

Her er tre oppskrifter fra boken «Hellstrøms hemmeligheter fra havet»:

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel