fredag, juni 14, 2024

Sjømat i sesong i mars

Populært

Med så mye god sjømat som er i sesong om vinteren burde det ikke være noe problem å få i seg nok fisk!

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Sesongvarene

Skalldyr er kjent for å være best om vinteren. Dette fordi kaldere vann, gir optimale levevilkår for skalldyr og skjell. Når det er iskaldt i vannet forsvinner algene, noe som bedrer levevilkårene for skalldyr og skjell blir bedre. Skalldyrene blir «fastere i fisken», bedre i smaken og oppnår en generelt høyere kvalitet.

Mars er siste vintermåneden med blåskjell og kamskjell i sesong. Men til gjengjeld kommer sjøkrepsen og byr på mange gode matopplevelser.

I mars er det ifølge Sesongkalenderen høysesong for skrei, torsk, sjøkreps, sei og blåskjell.

Kamskjell, oppdretts-kveite, oppdretts-laks, regnbueørret, lyr, hummer, skate, lodde, knurr, grønn kråkebolle, flatøsters, hjerteskjell, haneskjell, krusflik, søl, havsalat, havfruehår, sukkertare, butare, blæretang, grisetang, knapptang og sagtang er også i sesong.

TIPS: Slik sjekker du at fisken er fersk

Tips til oppskrifter

Om snøen slipper og vi får litt varmere dager er det kanskje mange som fristes til å ta frem grillen. Da er Sei med urter, chili og sitrongress bakt i folie på grill en herlig smaksbombe.

Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell er klassisk snaddermat til fredags- eller lørdagskvelden. Gratinerte kamskjell er juletradisjon i Frankrike, men smaker helt fantastisk vinteren gjennom. Hjerteskjell har kommet i flere og flere ferskvaredisker. Dersom du har grillen fremme kan du tilberede hjerteskjell i en grillpakke med grønnsaker – sunt, godt og lettvint!

Og har du hatt skjell og skalldyr – ikke kast skallene! Spar dem og lag den fantastiske sjømatsausen Sauce Américaine.

Med en god backloin av Salma-laks lager du et asiatisk festmåltid på 15 minutter: Hva med å gi sashimien en nordisk vri, og smake til med reddik, nykål eller spisskål, creme fraiche og pepperrot? En annen spennende vri med rå laks er poke-bowl fra Hawaii. Hellstrøms vri med pesto og asparges er suveren for de som foretrekker laksen varmebehandlet.

Les også: Hellstrøms beste sjømattips
Les også: Laksetartar som forrett eller snacks

Torsk er et hyppig innslag på mange middagsbord. Hva med å prøve en asiatisk vri på den? Torskens milde smak passer perfekt med de klassiske thai-smakene surt, søtt, salt og sterkt. Hvit fisk er også grunnlaget til Fish & Chips, og torsk smaker spesielt godt.

Tang og tare er en norsk eksportvare. I vårt eget kjøkken har ikke denne råvaren noen stor plass ennå, men dersom du synes det er moro å prøve nye ting, er det flere måter å anvende tang og tare.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel