tirsdag, september 22, 2020

I denne byen finnes det verken veier eller biler

Populært

Støvsuger du levende edderkopper? Det bør du slutte med

Er du en av dem om er raskt med å finne frem støvsugeren når du ser en stor edderkopp? Vel, om du tror at...

10 historiske, spektakulære bygg tilbyr nå virtuell omvisning

Siden koronaviruset nå herjer, må vi holde oss mest mulig hjemme. Reiser til andre land, og besøk på kulturinstitusjoner og museer...

Bygget eget piknikbord til hagens ekorn

Jeg vil tro de fleste som har hage synes det er morsomt og interessant med dyreliv i hagen. Så hvorfor ikke...

Mann byttet ut en liten skrue i hjemmet for sikre seg mot tyver. Nå spres den geniale ideen!

Visste du at ved å bytte ut en 13mm lang skrue, kan du sikre hjemmet ditt mot innbruddstyver? Da Mariana Harrison flyttet hjemmefra, var hennes...

Kunne du tenke deg å bo i en by der det ikke fantes biler? Der det viktigste fremkomstmiddelet var sykkel eller båt? Da er du i så fall ikke alene. I Giethoorn bor 2.600 mennesker, alle uten bil.

Når du nærmer deg bygrensen, må du sette igjen bilen. I den nederlandske byen, Giethoorn er det ikke lov med biler. Det finnes heller ingen bilveier der. Bare sykkelstier og kanaler til båter. Byen blir kalt Nederlands svar på Venesia. Og det er ikke en så altfor fjern sammenlikning.

Husene er bundet sammen med et nettverk av kanaler og broer laget av tre. Noen av husene er det kun mulig å komme til med båt. Postmannens fremkomstmiddel er med andre ord … ja, nettopp båt.

Foto: Giethoorn

Helt stille

Men det folk stusser mest over når de kommer til Giethoorn, er stillheten. Her finnes ingen bildur og ikke noe bråkete veiarbeid eller bygningsarbeid. Alle båtene går på stille elmotorer.

«Her i Nederlands vannby, Giethoorn, er den høyeste lyden man vanligvis hører, kvekkingen fra endene, bare avbrutt av lyden fra de andre fuglene», skriver en landsbyboer på byens nettside.

Foto: Giethoorn

Populært feriested

Men selv om man kanskje ikke kunne tenke seg å bo i en bilfri by, er det likevel mulig å dra hit på ferie. Byen er et populært turistmål, og man finner flere små og koselige «bed and breakfast»-steder. Langs elevene, ligger det også mange restauranter der man kan kose seg med god mat og nydelig utsikt.

Men det er rift om plassene. Beboerne i Giethoorn tar nemlig ikke imot så mange turister om gangen. Mange har bestilt plass lang tid i forveien.

Likevel kan Giethoorn skilte med hele tre museer. Det er også mulig å leie både båter og sykler hvis man har lyst til å utforske byen på egen hånd.

Foto: Giethoorn

 Jeg tror jeg har funnet mitt neste feriemål!

73,241FansLik
262FølgereFølg

Neste artikkel