Nå er det tid for sei – prøv denne herlige og sunne smaksbomben

av Helene

Smak til med urter, chili og sitrongress når du griller sei i folie.

Seien er utmerket å bruke i oppskrifter med sterke ingredienser. Det er fordi den har en mer karakteristisk smak enn andre hvite fiskearter. 

Tilberedt riktig er seien rett og slett en herlig smaksbombe som fungerer like godt til hverdag som til fest, sommer som vinter.

Relatert: Sommerfrokost fra grillen
Relatert: Slik lager du klæppsuppe

Denne oppskriften fra Norges Sjømatråd gir en litt unorsk, frisk tilnærming til seien og passer utmerket til de fine sensommerkveldene vi har i vente, der det ennå er tid til å nyte grillmat på terrassen.

Profesjonelle fiskere fisker sei hele året, men for alle hobbyfiskere og båtfolk langs norskekysten er seien noe som er sterkt knyttet til sommeren. Så dersom du bor nær sjøen og har en fiskestang er dette tispunktet om du vil dra opp en selvfisket sei-middag.

Relatert: Slik velger du riktig biff
Relatert: Frisk, lett og sommerlig potetsalat

Årsaken til at den er så tilgjengelig for hobbyfiskere om sommeren er fordi den har klart å finne fram til et perfekt vekselbruk med torsken, som akkurat i sommermånedene har en liten downperiode. Da overtar seien.

Slik gjør du:

Dryss salt på seifileten og la den hvile i ca. 10 minutter.

Kok nypotet til de er nesten møre, avkjøl og skjær dem i tykke skiver.

Legg seien på et stykke aluminiumsfolie smurt med olje og dryss over korianderfrø.

Riv skall og press saft av lime, finhakk chili, sitrongress og mynte.

Bland skall og saft av lime med chili, sitrongress og mynte, og smør blandingen over seien.

Brett aluminiumsfolien rundt seien og grill den ca. 15 minutter, under lokk hvis grillen har det.

Pensle potetene med litt olje og grill dem på begge sider.

Åpne aluminiumsfolien med sei og dryss finhakket koriander over før servering.

Relatert: Lun aubergingrateng
Relatert: Nordisk lakse-sashimi

Tilbehør:

Passer godt med revet salat. Tilsett grovhakket bladpersille, finhakket rødløk og agurk og eple i terninger.

Ha gjerne grillede nypoteter til

Som dressing blander du grovhakkede hasselnøtter, honning, eplecidereddik og olivenolje. Smak til med salt og pepper, og vend inn i salaten.

Du liker nok disse