tirsdag, juni 18, 2024

Glemt å tine kalkunen? Her får du løsningen

Populært

Ligger kalkunen fortsatt i fryseren, og det er kun timer til gjestene kommer? Det finnes alltid en løsning, og her får du rådene du trenger til å redde middagen.

– For å få nyttårskalkunen saftig, anbefaler vi vanligvis å la kalkunen tine sakte i kjøleskapet i 2 døgn før den skal stekes. Men står du i en situasjon hvor du har glemt å tine kalkunen, så må du jo bare gjøre det beste ut av det. Dette kan fremdeles gå bra! mener matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.

Relatert: Så lett får du perfekt sprø ribbesvor

Dette kan du gjøre

Er du litt sent ute, kan du la kalkunen tine ute på benken. Er du veldig sent ute, kan du legge den i kaldt vann, da tiner den raskest. Bruk gjerne en stor balje som kalkunen får plass i. Og er du superseint ute, og du står der med en frossen kalkun på selve festdagen, er det fortsatt håp, beroliger Kåsin. Men da må du være litt smart:

– Utsett middagen noen timer, i den grad det lar seg gjøre på en kveld som nyttårsaften. Kanskje kan gjestene kose seg meg litt snacks eller forretter mens de venter? Tin kalkunen i kaldt vann så lenge du har mulighet til. Du kan sette den inn litt før den er helt tint hvis det er krise, men start da gjerne på litt lavere temperatur. Det kan ta litt lengre tid, men når kalkunen ikke er ordentlig tint, er dette den eneste måten å unngå at den blir stekt utenpå og rå inni, forklarer hun.

Relatert: Slik lager du pinnekjøtt med tilbehør

Husk å ta ut innmatposen, slik at den ikke ligger inni kalkunen som et ekstra fryseelement underveis i stekingen.

Med denne metoden får du stekt kalkunen, men det kan være at den vil slippe mer kjøttkraft og dermed ikke bli like saftig som ellers. Skjær den da i tynne skiver og server med en god, kremet saus og godt tilbehør, så er middagen likevel reddet, forsikrer hun.

Gode alternativer

Er det ikke veldig viktig for deg at det er en hel kalkun som står på bordet, finnes det andre alternative løsninger som kan fungere vel så godt, for eksempel å steke et eller flere kalkunbryst i stedet:

– Kalkunfileten brunes raskt i stekepannen, før den stekes videre i ovn i ca. 2 timer på 125 °C, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C. Da får du saftig og god kalkun til nyttårsmiddagen, på litt kortere tid, forklarer Kåsin.

Relatert: Fransk juleklassiker: Gratinerte kamskjell

Et annet alternativ, er å bytte ut den store fuglen med en mindre:

– Hel kylling får du ofte fersk i butikken, og når du steker og behandler den på samme måte som kalkunen, så tar det jo mye kortere tid, foreslår Kåsin.

– Krydre kyllingen godt med salt og pepper, pensle den underveis med smør, og legg i litt sitrus, klementiner eller sitron sammen med urter inni kyllingen for en ekstra god smak, så får du en vel så god smaksopplevelse. Er dere mange gjester, lager du bare flere kyllinger. Tilbehøret til kalkunen passer like godt til kylling, og binder du kyllingene opp, ser det like flott ut også, avslutter Kåsin.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel