mandag, februar 26, 2024

Sjømaten som er i sesong i Januar

Populært

Med så mye god sjømat som er i sesong om vinteren burde det ikke være noe problem å få i seg nok fisk!

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Sesongvarene

Skalldyr er kjent for å være best om vinteren. Dette fordi kaldere vann, gir optimale levevilkår for skalldyr og skjell. Når det er iskaldt i vannet forsvinner algene, noe som bedrer levevilkårene for skalldyr og skjell blir bedre. Skalldyrene blir «fastere i fisken», bedre i smaken og oppnår en generelt høyere kvalitet.

Januar er en ypperlig måte å utforske skalldyr – denne måneden byr ferskvaredisken på en rekke flotte matopplevelser.

Relaterte saker:
* Vinteren er høysesong for skalldyr: Prøv klassikeren gratinerte kamskjell
* Hellstrøms beste sjømattips
* Slik lager du en ekte spansk paella
* Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Ifølge Sesongkalenderen er følgende sjømat i sesong i januar: Torsk, reker, sei, blåskjell, brosme, regnbueørret, sjøkreps, hyse (kolje), kamskjell, kveite (oppdrett), laks (oppdrett), lange, lyr, hummer, skate (flere arter), knurr, grønn kråkebolle, flatøsters, hjerteskjell, haneskjell, blæretang, grisetang, knapptang og sagtang (hummertang).

Slik sjekker du at fisken er fersk

Matforskningsinstituttet Nofima har flere tips for å sjekke at fisken i disken er fersk og fin. Lukt, konsistens og utseende på øyne, skinn og gjeller sier mer enn datostempling.

Skinnet skal være perlemor, skinnende og fritt for flekker. Fiskeskinn som er på vei til å bli gulaktig og blast indikerer at fisken ikke er fersk lenger. Skinnet skal dessuten lukte nøytralt, eventuelt litt tang.

Akkurat som mennesker har også fisk dødsstivhet. En helt fersk fisk vil derfor stå rett ut som en pinne om du holder den etter sporen noen timer etter slakt. I fiskedisken er dette normalt ikke et mål man kan bruke. Men du kan sette fingeren din på den – jo raskere fingermerket forsvinner, jo ferskere er fisken.

Øynene skal være rene, mørke og som skinnende metall.

Røde gjeller indikerer at fisken nylig er slaktet. De skal også lukte som skinnet. Dersom du ser at gjellene begynner å bli lysbrune, grå eller grønne er ikke fisken fersk.

Det er trygt å spise fisk som ikke er fersk, men fersk fisk setter en ekstra spiss på matopplevelsen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel