fredag, april 19, 2024

Sjømat i sesong i mai

Populært

Med mai kommer makrellen i sesong, og den allsidige seien er også å finne i fiskediskene. Torsk er ute av sesong nå – den spises kun i måneder som har «r» i navnet.

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Sesongvarene

Om våren er det færre sesongvarer fra havet enn om vinteren, men det er fortsatt mye godt å velge mellom. I mai kommer makrellen i sesong, og villkveite som er er helt eller delvis fredet i Norge mellom 20. desember og 31. mars samt andre flatfisker er et ypperlig valg på menyen nå.

I mai er det ifølge Sesongkalenderen høysesong for Rødspette, sei, makrell, brosme, kveite (oppdrett og vill).

Laks (oppdrett), lyr, regnbueørret, lysing, knurr, rognkjeks, lomre, piggvar, krusflik, søl, havsalat, havfruehår, sukkertare, butare, blæretang, grisetang, knapptang og sagtang er også på sesongkalenderen i mai.

TIPS: Slik sjekker du at fisken er fersk

Tips til oppskrifter

Har du allerede funnet frem grillener Sei med urter, chili og sitrongress bakt i folie på grill en herlig smaksbombe.

Oppdrettslaksen er «alltid» i sesong, og med en god backloin av Salma-laks lager du et asiatisk festmåltid på 15 minutter: Hva med å gi sashimien en nordisk vri, og smake til med reddik, nykål eller spisskål, creme fraiche og pepperrot? En annen spennende vri med rå laks er poke-bowl fra Hawaii. Hellstrøms vri med pesto og asparges er suveren for de som foretrekker laksen varmebehandlet.

Les også: Hellstrøms beste sjømattips
Les også: Laksetartar som forrett eller snacks

Makrell er i sesong nå, og det er ikke bare i Norge den slår an. Japanere får ikke nok av den norske næringsrike makrellen. De har en helt annen tradisjon for å spise makrell enn det vi har i Norge. Makrell er dessuten perfekt på grillen. Hva med å prøve grillet teriyaki-makrell á la Japan?

Hvit fisk som sei og kveite han dessuten benytttes til Fish & Chips. Det smaker litt annerledes enn den tradisjonelle torsken eller pollocken. Men kan annen hvitfisk absolutt anbefales om du vil ha litt variasjon.

Tang og tare er en norsk eksportvare. I vårt eget kjøkken har ikke denne råvaren noen stor plass ennå, men dersom du synes det er moro å prøve nye ting, er det flere måter å anvende tang og tare.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel