torsdag, juli 18, 2024

Derfor skal du ikke ta fasadevasken med høytrykkspyler

Populært

Nå er det på tide å ta vårrengjøringen og det er viktig å ikke glemme fasaden på huset. Å vaske huset gir ikke bare et skinnende rent og pent resultat, men faren for å få alger, sopp og råte reduseres og malingen holder lenger. I det lange løp er det mye tid og penger spart!

Har du fått en rift eller sår i malingsfilmen vil en høytrykkspyler bidra til at fukt trekker seg bak malingsfilmen, som igjen kan gi grobunn til sopp og råte. Derfor bruker man høytrykkspyleren til å legge på såpe, og så skylle av med rikelig med vann fra vanlig slange. Det er mengde vann som er viktig, ikke trykket.

Det er mye støv i lufta, pollen fra trær og eksos som fester seg på ytterveggene til hus. Bare tenk på hvor fort vinduene blir skitne!

Relatert: Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene

Holder du husveggen fri for skitt, støv, svertesopp og alger, så kan det gå lenger mellom hver gang du trenger å male huset utvendig. Vil du at huset ditt skal se nymalt og velstelt ut med liten innsats, så er trikset å vaske det nå om våren. Og resten av sommeren kan nytes med god samvittighet.

IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør) anbefaler å vaske huset utvendig hvert år, men ikke spyl med høytrykkspyler. Da kan både treverket og malingen skades og faren for fuktskader og råte økes. Bruk heller en skumkanon, da gjøres jobben på 1- 2- 3.

Såpeskum som rengjør i dybden

Helge Christiansen fra Krefting anbefaler alle huseiere å gjøre det til en vane å vaske huset hver vår. Og dager med overskyet vær eller litt duskregn er det beste vaskeværet.

Relatert: Slik fjerner du flekker fra skifergulvet

– Fordelen med skumvask er at det fester seg til veggen og har lenger virketid. Dessuten har den så lang rekkevidde at behovet for stillas blir mindre. En skumkanon får du kjøpt løst til de fleste høytrykkspylere, forklarer Christiansen.

Skumvasken legges på kledningen – nedenfra og oppover. Når veggen er dekket med såpe, skal det virke i minst tre – fire minutter før det skylles av.

Såpen Christiansen bruker heter Stabil og er et biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel. En liter skal rekke til å gjøre rent cirka 200 m2. Såpen kan brukes på trefasader, mur, betong, stein, gjerder og levegger, men også på hagemøbler og markiser.

Relatert: Slik tar du vare på robotgressklipperen din

Etter tre- fire minutter skal vannet skylles av. Det er mengden vann som skyller bort såpen, ikke trykket. Treverket og malingen kan få skader av høyt vanntrykk, så hvis en høytrykkspyler brukes, sørg for lavt trykk. Da forhindrer du at vann kommer til i eventuelle sår i treverket og deretter råte.

Skyll ovenfra og ned og sørg for at all såpen blir borte.

– Dersom huset er ekstra skittent kan det lønne seg å ta noen tak med en myk kost på langt skaft, tipser Christiansen.  

Relatert: Enkel vårrengjøring av markiser

Dette trenger du:

Skumkanon

Skumvask

Høytrykkspyler (til skumkanonen)

Myk kost som ikke riper underlaget 

Hageslange

Regntøy 

Briller

Arbeidshansker 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel