torsdag, juli 18, 2024

Sjømat i sesong i juni

Populært

Den allsidige seien og makrellen er i sesong i juni. Og dessuten er rødspetten blant flatdiskene man kan finne i fiskedisken. Torsk er ute av sesong – på folkemunne sies det at torsken kun spises i måneder som har «r» i navnet.

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

TIPS: Slik fileterer du flatfisk

Sesongvarene

Om våren er det færre sesongvarer fra havet enn om vinteren, men det er fortsatt mye godt å velge mellom. I mai kommer makrellen i sesong, og villkveite som er er helt eller delvis fredet i Norge mellom 20. desember og 31. mars samt andre flatfisker er et ypperlig valg på menyen nå.

I mai er det ifølge Sesongkalenderen høysesong for lysing, makrell, rødspette, sei og breiflabb.

Brosme, regnbueørret, kveite (vill og oppdrett), vågehval, laks (oppdrett), lyr, isgalt, rognkjeks, blåkveite er også på sesongkalenderen i juni.

TIPS: Slik sjekker du at fisken er fersk

Tips til oppskrifter

Har du allerede funnet frem grillener Sei med urter, chili og sitrongress bakt i folie på grill en herlig smaksbombe.

Oppdrettslaksen er «alltid» i sesong, og med en god backloin av Salma-laks lager du et asiatisk festmåltid på 15 minutter: Hva med å gi sashimien en nordisk vri, og smake til med reddik, nykål eller spisskål, creme fraiche og pepperrot? En annen spennende vri med rå laks er poke-bowl fra Hawaii. Hellstrøms vri med pesto og asparges er suveren for de som foretrekker laksen varmebehandlet.

Les også: Hellstrøms beste sjømattips
Les også: Laksetartar som forrett eller snacks

Makrell er i sesong nå, og det er ikke bare i Norge den slår an. Japanere får ikke nok av den norske næringsrike makrellen. De har en helt annen tradisjon for å spise makrell enn det vi har i Norge. Makrell er dessuten perfekt på grillen. Hva med å prøve grillet teriyaki-makrell á la Japan?

Hvit fisk som sei og kveite han dessuten benytttes til Fish & Chips. Det smaker litt annerledes enn den tradisjonelle torsken eller pollocken. Men kan annen hvitfisk absolutt anbefales om du vil ha litt variasjon.

Les også: Oppskrift: Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell som lettvint snaddermat

Tang og tare er en norsk eksportvare. I vårt eget kjøkken har ikke denne råvaren noen stor plass ennå, men dersom du synes det er moro å prøve nye ting, er det flere måter å anvende tang og tare.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel