torsdag, april 25, 2024

Slik velger du riktig biff

Populært

Biffkjøtt er fellesbetegnelsen for det møre kjøttet fra storfe, og som kan stekes som biff eller hel filet. Det kan være en fordel å vite forskjellen på de ulike delene, da de varierer noe i mørhetsgrad og tilberedning.

– Hvilket biffstykke du skal velge, avhenger litt av hva du skal lage, hvordan det skal tilberedes, og hvor mange du skal lage det til, sier Anette Hansen, matfaglig ansvarlig i MatPrat, som er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

MatPrat er en merkenøytral tjeneste som jobber på oppdrag fra den norske egg- og kjøttproduserende bonden.

Indrefilet

Indrefileten sitter på innsiden, og helt bakerst på oksekammen. Indrefileten er det møreste kjøttet på dyret. Kokker deler indrefileten opp etter et visst mønster.

Relatert: Frisk, lett og sommerlig potetsalat

Den er ypperlig til biffer, den kan stekes hel, eller brukes til sauté (biffgryter).

Indrefilet egner seg selvfølgelig også meget godt til helsteking, enten i ovn eller på grillen.

Ytrefilet

Ytrefileten sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt fram på ryggen. Den er jevnt tykk hele veien og er derfor lett å dele opp i biffer, ca. 2 cm tykke – da blir det fine biffer.

Relatert: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Ytrefilet egner seg også til helsteking, enten i stekeovn eller på grillen.

Entrecôte

Entrecôte er den saftigste og mest smakfulle biffen. Entrecôten sitter foran på ryggen, og er en forlengelse av ytrefileten.

Relatert: Biff med Bendi: Bocuse d’Or-medaljisten deler tips for en perfekt biff

Der entrecôten slutter starter høyryggen (som er utmerket gryte- og suppekjøtt).

Entrecôte er ofte et godt kjøp. Det er mørt kjøtt med mye smak, takket være godt med isprengt fett. De største og feteste er de beste!

Entrecôte skjæres opp i 1,5 – 2 cm tykke biffer eller brukes til helsteking.

Mørbrad

Mørbraden sitter øverst på låret, der ytre- og indrefileten ender. Det er finfibret og mørt kjøtt som er utmerket til biff, ofte helt på høyde med ytrefilet og entrecôte!

Relatert: Lun aubergingrateng

Kan stekes hel til roastbiff, i skiver til biff, eller som biffstrimler.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel