Spektakulær nykommer serverer gourmethistorier midt i Hardangerfjorden

av Helene

Kjøkkensjef Anika Madsen på restaurant Iris i Hardangerfjorden utenfor Rosendal gir oss en smakebit av hva gjestene kan forvente seg fra 21. juni.

– Menyen på Iris blir som en fortelling. Hver av de 18 rettene vil være en unik karakter i fortellingen vår. Fra ingredienser til presentasjon skal vi utfordre grensene for hva matlaging kan være, sier kjøkkensjefen som er en av Danmarks og Europas mest lovende kokker.

Inntil nylig var hun sjefskokk på den anerkjente restauranten Fasangården i København. Madsen har jobbet i flere av de beste restaurantene i København, som Michelinrestauranten Formel B og flere av restaurantene i Kadeau-gruppen. Før hun ble sjefskokk på Fasangården, ledet hun den anerkjente restauranten Roxie, der matlagingen hennes ga henne tilnavnet «umami-dronningen».

Relatert: Bocuse d’Or: Norsk sølv i «kokke-VM»

Med Iris kommer hun så tett som mulig på det beste fra havet

– Her på den norske kysten kan jeg utforske et helt univers under overflaten som jeg bare kunne drømme om i København. Denne regionen tilbyr noen av verdens reneste og mest spennende sjømatprodukter. Jeg ser spesielt frem til å jobbe med lokale ingredienser og løfte de opp til en gourmetopplevelse. Det er også en overflod av regionale produkter som viltkjøtt, sauemelk og sider som vil ha naturlig plass på menyen, sier hun.

For Anika er det å forlate København og bosette seg på den lille øya Snilstveitøy en enestående mulighet til å komme så tett som mulig på det beste fra havet. Hun har valgt å bosette seg på den øde øya Snilstveitøy for å ta utfordringen med å åpne restaurant Iris.

– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært. Hvis jeg oppdager en ingrediens som vil føre til en grønnere fremtid, er jeg ikke redd for å tøye grensene. Men for å overbevise folk om å like det, må det smake virkelig godt, sier Anika Madsen.

Relatert: Tommi Bjørnsen (32) fra Lofoten har jobbet med Italias aller fremste tørrfiskkokker

Nyt kortreist mat i en flytende kunstinstallasjon

Restauranten tar hus i den flytende kunstinstallasjonen Salmon Eye, midt i Hardangerfjorden. 

– Matopplevelsen starter allerede på landsiden i Rosendal. Før vi setter kurs mot Salmon Eye i helelektriske båter inviterer vi gjestene ut med en ekspedisjon det ikke finnes tilsvarende av. Fremfor å frakte råvarene til gjestene, tar vi gjestene til råvarene.

Relatert: Norge tok seieren i Nordic Green Chef-konkurransen

Anika Madsen har flyttet fra restaurantscenen i København til Snilstveitøy for å komme tettest mulig på det beste fra havet. Foto: John Asle Eivind Hansen / Salmon Eye

Relatert: Dette er mattrendene for 2023

Madsen er kjent for å arbeide med uvanlige og spennende råvarer, samtidig som hun ønsker å vise gjestene at verden må tenke nytt for å sikre en bærekraftig utvikling av det globale matsystemet. 

– Menyen på Iris blir en historie om utfordringene verdens står ovenfor. Gjennom maten viser vi frem ideer og muligheter som kan bringe oss nærmere å løse utfordringene. Men det aller viktigste for meg som kokk er selvsagt at maten skal være helt i det øverste sjiktet av matopplevelser.

Relatert: Trond Moi lanserer bærekraftig Farmen-kokebok

Restaurant Iris har kun 24 plasser hver kveld. Den er åpen fire dager i uken, onsdag-lørdag.

– For meg er ikke dette en jobb, men en livsstil. Sammen med teamet har vi utviklet noe som er helt unikt, ikke bare i Norge, men i verden. Vi gleder oss veldig til å vise frem det vi har arbeidet med. 

Du liker nok disse