tirsdag, september 28, 2021

Iste til varme sommerdager

Populært

Et forfriskende glass iste smaker godt på varme sommerdager. Du lager det hjemme raskt, enkelt og rimelig.

For å lage iste trenger du bare vanlige teposer. Du kan gjerne eksperimentere med ulike smaker, og hvis du er en søtmoms vil du nok gjerne ha litt sukker eller sirup til.

Klassisk iste lages med vanlig svart te. Du kan også bruke earl grey, lady grey, kamille-te, grønn te og sitronte. Eller hvorfor ikke te med fruktsmak?

Klassisk iste

6 teposer
2 ss finkornet strøsukker (velg gjerne en mer finkornet variant enn vanlig strøsukker om du har det)
1 ss flytende honning
3 små sitroner (saften av 2 og 1 i skiver)
1 appelsin i skiver
En liten bukett mynte
Isbiter til servering

1. Tøm 1,5 liter kokende vann over teposene, og bland inn sukker og honning. La blandingen trekke i 10 minutter. Sil blandingen og sett den i kjøleskapet.

2. Hell den avkjølte teen i en stor mugge. Rør inn saften av to sitroner. Legg i en stiron skåret i skiver, en appelsin skåret i skiver og mynte. Fyll resten av muggen med is, og rør godt.

3. Server isteen i høye glass med mye is.

(kilde: BBC)

TIPS: Norgesglasset-serien er perfekt for å servere kald drikke på en varm dag… Serien har både romslig mugge og en stor drikkedispenser.

Søtere iste med din egen sirup

Somoftest blir iste bare søtet med sukker og honning som løses opp i den varme teen. Du kan bruke sukkersirup beregnet på te/kaffe. Eller du kan lage sirup selv av vann og strøsukker.

Har du en tom flaske kan du lage slik at du har stående, istedenfor å lage litt og litt hver gang du skal lage iste.

For å lage sirup blander du 300 g finkornet sukker med 150 ml vann i en kasserolle. La det putre til sukkeret er helt oppløst, mens du rører litt. La blandingen avkjøles før du heller det over i en sterilisert flaske. Sirupen oppbevarer du i kjøleskapet.

(Oppskrift: BBC)

TIPS: Pynt hagebordet med vakre tekstiler! (1) Spisebrikke (2) Rutete og rustikk duk (3) Jeans-duk (4) og (5) Herlige duse striler (6) Klassisk linduk. Alle fra Lexington, unntatt nr. 6 som er fra Top Drawer.

Iste med ananas

1 l vann
7 teposer
2 ss finkornet sukker
2,5 dl usøtet ananasjuice
1 sitron (saften av en stor sitron eller 2 små)
Ananasbiter, sitronskiver, friske mynteblader som garnityr (kan sløyfes)

1. Kok opp vannet, rør inn sukkeret og ha i teposene. La teen trekke i minst fem minutter, litt avhengig av hvor sterk du vil ha den. Ta ut teposene, og sil. Hell over i en stor mugge.

2. Når teen er avkjølt blander du inn ananasjuice og sitronjuice.

3. Sett i kjøpeskapet. Teen skal være like kald som melken du har i kjøleskapet når du tar den ut, så du kan med fordel la den stå over natten.

4. Ha i ananasbiter, sitronskiver og mynteblader og rikelig med isbiter. Rør godt og server.

(Kilde Taste of home)

Iste med rips

1 l vann
3,5 dl finkornet sukker
3 teposer
5 dl rips (frosne eller rett fra hagen)
1 sitron

1. Kok opp vannet, og løs opp sukkeret. Ha i teposene og la teen trekke i minst 5 minutter, gjerne lenger om du ønsker litt mer smak.

2. Kok opp 1 liter vann til, og ha oppi ripsen. La det putre i noen minutter. Sil blandingen slik at skallet av ripsen ligger igjen. Trykk godt slik at du får ut mest mulig ripsjuice. Bland ripsjuicen i te-blandingen og la det avkjøles i en mugge.

3. Ha i skiver av en sitron og masse isbiter. Server i høye glass.

(Kilde: Taste of Home)

Tips: Zwilling Sorrento longdrink-glass har termo-effekt og holder drikken kald på varme dager. Med en 2-liters mugge fra Hadeland glassverk har du også rikelig plass til isbiter for å holde isteen kald.

Iste med fersken

4 store fersken
1 l vann
5 dl finkornet sukker (du kan redusere til halv mengde om du har søte og sommermodne fersken)
3 teposer

1. Kok opp 0,6 l vann, og del fersknene i biter. Ha ferskenterningene og sukkeret i vannet. La det koke i 15-20 minutter. Nå er fersknen myk, så bruk en potetstapper til å mose dem, og la det koke i 10 minutter til. Sil slik at du får ut juicen fra blandingen.

2.Kok opp en halv liter vann og ha teposene i. La teen trekke i 5-10 minutter før du tar ut teposene og blander inn ferskensirupen. Det kan lønne seg å blende inn litt etter litt og smake, slik at du ikke synes det blir for søtt. Dersom du bruker all ferskensirupen kan mange ganer oppleve at det bli litt for mye sødme! Hell over i en stor mugge.

3. Ha isteen i kjøleskapet til den er helt avkjølt. Server med isbiter

(Kilde: Taste of Home)

1,204FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel