torsdag, juli 18, 2024

Gresskar er flott dekorasjon – men husk at det først og fremst er mat

Populært

I løpet av ukene rundt Halloween venter Bama å selge rundt 1100 tonn gresskar. Flere får øynene opp for gresskar i matlaging, men dessverre havner mye i søpla.

– Selv om gresskar kan være en flott dekorasjon til halloween, må vi aldri glemme at det først og fremst er mat, sier Elisabeth Rittfeldt.

Hun er produktsjef for gresskar i frukt- og grøntdistributøren Bama.

Rittfeldt har jobbet med produktet i snart ti år og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt, til å få skikkelig fotfeste i det norske markedet. I 2016 solgte Bama 534 tonn med gresskar. I 2022, hele 1412. 

Tips: Har du kjøpt gresskar til Halloween? Ikke kast god mat

Selv om stadig flere nordmenn får øynene opp for gresskar i matlagingen, er det dessverre mange som havner i søpla i tiden rundt halloween. 

– Gresskar har begynt å etablere seg som et helårsprodukt, selv om mange nok først og fremst forbinder det med halloween. Jeg tror grunnen til salgsveksten er at det er så allsidig, forteller Rittfeldt, som påpeker at gresskar både kan kokes, stekes, ovnsbakes, dampes eller wokes.

Tips: Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Gresskar ert også godt i supper, som puré eller i bakverk.

– Det er ikke bruksområdene det skal stå på. Derfor er det i mine øyne ingen gode grunner til at gresskar skal gå i søpla under halloweenfeiringen, slår hun fast.

Mange muligheter med gresskar

De mest populære gresskartypene her til lands er hokkaido-, spagetti- og butternutgresskar. I tillegg selges det mange halloweengresskar i forbindelse med nettopp halloween.

Tips: Slik lager du utendørs halloweenfeiring – uten å blakke deg

Rittfeldt tror grunnen til at mange kaster halloweengresskar er at de ikke vet at det også kan brukes til mat.  

– Gresskar som brukes til halloween-dekorasjoner står ofte ute lenge, så de er ikke spiselige når feiringen er over, men man kan ta vare på det gode kjøttet når man skjærer ut gresskarene og lage noe godt av det.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel