fredag, september 29, 2023

Inviter til Afternoon Tea i hagen

Populært

Afternoon tea er en hyggelig og elegant britisk tradisjon med røtter helt tilbake til midten av 1800-tallet. 

En tradisjonell afternoon tea består av te servert fra lekkert servise, pent danderte smørbrød, scones og søte småkaker.

Maten danderes pent på et etasje-fat. Så har du et søtt, gammelt porselens-servise du kanskje til og med har arvet, så finnes det knapt noen bedre anledning til å ta det frem enn når du inviterer på tradisjonell britisk glamour i hagen din.

Relatert: En smak av sommer med ekte gresk tzatziki
Relatert: Tre nydelige oppskrifter med rabarbra

Et glass champagne eller musserende vin hører også til. Hva med musserende fra England? Landet – som ligger rett over kanalen fra Champagne-distriktet – har produsert musserende vin i over 40 år, og det siste tiåret har engelsk musserende blitt ettertraktet vare.

Bare les videre – for under finner du alle ingrediensene og oppskriftene på en fantastisk Afternoon Tea-opplevelse

Smørbrød

Foto: Synnøve Dreyer / Opplysningskontoret for brød og korn

Disse tre klassiske smørbrødene fant vi på Opplysningskontoret for brød og korn. Sandwichene er testet, og vi kan anbefale hjertelig!

Smørbrød med agurksalat

8 skiver fint brød
smør
½ slangeagurk
nykvernet sort pepper
grovt havsalt (Maldon)

Smør gødt med smør på loffskivene. Skrell agurken og skjær i tynne skiver. Fordel på halvparten av brødskivene. Dryss på salt og pepper. Trykk sammen og del diagonalt.

Relatert: Kjøl deg ned med en deilig iskald suppe fra Andalusia
Relatert: Iste til varme sommerdager

En nydelig variant av denne er å ha i reddikskiver. Bruk gjerne en mandolin for å skjære reddik- og agurkskivene ekstra tynne og fine.

Smørbrød med egg royal

1 ½ dl melk
3 egg
½ ts salt
8 skiver grovt brød
smør

Kok opp og avkjøl melken. Visp eggene lett sammen, visp eggene og saltet inn i melken. Ha i en smurt form og stek på ca 175 grader i ca 30 minutter, til eggestanden har stivnet. Del eggestanden i fire.

Vipp forsiktig ut av formen når eggestanden er avkjølt, smør godt med smør på tynne grove skiver. Legg eggestand på halvparten av skivene, trykk sammen og skjør diagonalt.

Smørbrød med røkelaks

8 skiver grovt brød
16 skiver røkelaks
kremost med purreløk
frisk gressløk

Smør de tynne skivene med kremost. Dersom du ikke har en med purreløk i butikken, kan du hakke opp purreløk og blande inn i f.eks. Philadelphia-ost. Legg røkelaks på halvparten av skivene, strø på hakket gressløk. Trykk skivene sammen og skjør diagonalt.

Scones

Foto: Pexels/Pixabay 

En av de beste og raskeste oppskriftene vi har prøvd på Scones, fant vi på BBC Food.

350 g selvhevende mel*
¼ ts salt
1 ts bakepulver
85 g smør, i terninger
3 ss finkornet sukker
175 ml melk
1 ts vaniljeekstrakt
Litt friskpresset sitronsaft
100 g sultana-rosiner
1 Pisket egg til glasur

Syltetøy og krem til servering

*Selvhevende mel blir ofte brukt i utenlandske matprogrammer. Det er ikke så mange utsalgssteder for det i Norge, men du kan lage det selv ved å tilsette 3 ts bakepulver og en klype salt per 300 g hvetemel.

Bland mel, salt og bakepulver godt. Tilsett smør-terningene og bruk hendene til å blande godt, til konsistensen ser ut som fine brødsmuler. Rør inn sukkeret.

Relatert: Nyt en deilig Quiche Lorraine som sommerlunsj
Relatert: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Varm opp melken til den er fingervarm, men ikke veldig varm. Bland vaniljesukker og sitronjuice i melken.

Lag en grop i mel-miksen, og strå i sultana-rosinene og ha i melken. Bland med en vanlig kniv (typ middagsbestikk). Det er litt vått i starten, men bare bland pent til du ser det får litt mer konsistens.

Ha godt med mel på benkeflaten, og velt deigen ut. Ha godt med mel på hendene dine, og kna deigen litt så den blir litt glattere. Klapp den ut til den er rundt 4 cm høy.

Skjær i biter på ca 5 cm. Pensle overflaten med pisket egg og legg på et varmt bakebrett. Stek i 10 minutter på 220 grader (200 grader om du har varmluftsovn).

Appelsinkake med marsipan

Foto: Christian Brun / Opplysningskontoret for brød og korn

Kakebunn:
250 g sukker
250 g romtemperert smør
150 g revet marsipan (50% mandler)
2 ts vaniljesukker
5 romtempererte egg
1 appelsin (saft + revet skall – kun den gule delen av skallet!)
1 dl melk
325 g hvetemel
2 ts bakepulver

Topping:
100 g smør
150 g sukker
¾ dl melk eller fløte
100 g mandelflak

Her er nok en fin oppskrift vi har funnet hos Opplysningskontoret for Brød og Korn. Den er velsmakende til afternoon tea – men med appelsin-temaet kan du også lagre denne oppskriften som et originalt innslag til både jul og påske.

Relatert: Frisk, lett og sommerlig potetsalat
Relatert: Hils våren velkommen med en deilig sitronmarengspai

Denne kaken er ennå ikke en klassiker på klubben eller i juleselskapene. Og hva er vel mer gøy enn å servere noe ikke «alle» andre serverer? Når gjestene dine smaker den risikerer du fort å måtte dele oppskriften! Vi er hvertfall solgt, og har skrevet den pent inn i oppskriftsheftet vårt!

Slik gjør du:

Bland smør, sukker og revet marsipan til en lys og luftig blanding. Rør deretter inn ett og ett egg. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesuller. Bland til en jevn masse og rør inn appelsinskall, appelsinsaft og til slutt melk.

Røren heller du over i en smurt langpanne, ca 30 x 40 cm. Stek midt i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter.

Mens kakebunnen stør i ovnen koker du opp smør, sukker og melk/fløte. La det koke i 5-10 minutter. Ta av kokeplaten, og rør inn mandelflak.

Når kakebunnen er klar til å tas ut av ovnen, stryker du toppingen jevnt på. Stek i ca 10 minutter til, slik at toppingen er gyllen. Avkjøl på rist.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel