torsdag, mai 23, 2024

Nyt en deilig Quiche Lorraine som sommerlunsj

Populært

Dersom du lurer på hva du skal servere til lunsj på terrassen trenger du ikke lete mer: Quiche Lorraine er en klassiker som egner seg godt som en solid lunsj i varmen.

Quiche Lorraine er blant Frankrikes mest kjente matretter. Den er enkel å lage, og du har sannsynligvis de fleste ingrediensene i skapet. Retten kan dateres helt tilbake til det 16. århundret, skriver Meilleur du Chef. Dette skal også ha vært en av favorittene til hertug Charles III av Lorraine.

Det å lage en quiche er egentlig fort gjort. Men pass på at paideigen er kald nok til at den er god å jobbe med. Du kan gjerne lage den dagen før og ha den i kjøleskapet natten over, slik at den er samarbeidsvillig når du skal kjevle den ut. Om du har prøvd deg på paideig før og synes det er noe kliss, så skyldes det antagelig rett og slett at den har vært for varm.

Ingredienser:

Paideig:

150 g hvetemel
75 g usaltet smør
1 klype salt
1 eggeplomme

Fyll:

150 g røykt bacon i terninger
100 g emmental-ost (eller lignende ost – har du rester i kjøleskapet der datoen nærmer seg er dette en fin måte å unngå matsvinn!)

Røre:

2 egg
2 eggeplommer
2,5 dl melk (gjerne helmelk, fransk mat er ikke fett-fattig)
2,5 dl kremfløte
Salt
Pepper
Revet muscat-nøtt (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Start med å lage paideigen. Mange synes paideig er kliss å lage, men lag den i foodprosessoren så sparer du deg for både masse tung jobb og søl.

Ingrediensene til en paideig

Bland først salt og mel, og ha deretter i romtemperert smør. Miks til du får en smuldret konsistens. Tilsett eggeplommen og miks til du har en konsistens som verken er for fast eller myk. Deigen skal ha en myk konsistens der du kan stikke fingeren i den, uten at den klistrer.

Jobb litt til med deigen på bakeflaten, slik at du får blandet inn eventuelle smørklatter som kan ha «gjemt seg» i deigen. Når du ser at smøret er fint blandet med de øvrige ingrediensene pakker du deigen i plastfolie og legger den i kjøleskapet mens du forbereder bacon og ost. Du kan gjerne lage deigen dagen før du skal bruke den – en paideig tåler godt å ligge i kjøleskapet over natten.

Når du stikker fingeren i en paideig skal den ikke være klebrig

Nå lager du fyllet. Det er en enkel prosess: Stek baconterningene i en varm stekepanne. Hell deretter de stekte baconterningene i en sil dekket med litt kjøkkenpapir slik at du får bort en del overskuddsfett.

Skru ovnen på 180 grader før du gjør unna siste rest. Ta også deigen ut av kjøleskapet og kjevle den pent ut i en rund form til den er ca 3-4 mm tykk. Trykk den inn i en paiform. Porsjonen i denne oppskriften passer en form som er ca 20 cm i diameter.

Bacon, ost, egg, fløte, melk og krydder er alt fyllet som skal i

Riv så 100 g fast hvitost. I oppskriften står det Emmental, men dersom du har annen hvitost der utløpsdatoen begynner å komme farlig nær, så er det bare å bruke den. I bildeeksempelet her, er det benyttet en skivet hvitost som ikke hadde mange dager igjen på datostempelet. Dersom du velger ost spesifikt til denne quichen, så kan du gjerne eksperimentere med litt smakssterke hvitoster. En godt lagret gouda vil gi et litt annet preg. De øvrige smakene i quichen er ganske milde, så en ost med mye smak gir bare retten en liten vri.

Til slutt skal du lage røren: Rør sammen egg, eggeplommer, kremfløte, melk, salt og pepper med en mikser. Tilsett muskatnøtt og bland godt.

Quiche Lorraine

Legg revet ost over paibunnen og strø deretter de stekte baconterningene over osten. Nå heller du i røren. Pass på at du ikke fyller på så mye at til det renner over. La det være en paikant på 2-3 mm øverst.

Sett formen i en forvarmet ovn og stek på 180 grader. La quichen steke i 35-40 minutter. Steketid avhenger litt av komfyren din – men dersom du rister litt i bakeristen som formen står på, ser du om røren har satt seg: Hvis den beveger seg så må du steke et par minutter til.

Quiche Lorraine kan serveres varm – eller kald – og gjerne med en frisk og grønn salat til.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel