fredag, april 19, 2024

Boeuf Bourguignon – sosekjøtt på fransk

Populært

Sosekjøtt er en kjent og kjær norsk klassiker. Men prøv en fransk vri og hell i en skvett vin neste gang – da har du festmat gjestene dine sent vil glemme.

Boeuf Bourguignon er en nydelig kjøttgyte fra regionen Bourgogne som ligger øst i det sentrale Frankrike. Området som har Dijon som regionshovedstad er kjent for bourgogneviner, sennep og kompakte charlois-kjøttfe.

Du kan trygt lage maten en dag i forveien og varme opp dagen du har gjester – den er enda bedre dagen etter. Det er ellers nesten umulig å la kjøttgryter koke for lenge – men pass på at ikke sausen svir seg i bunn av gryten.

Retten kan gjerne serveres med potetmos. Oppskriften er beregnet for fire personer, men selv om det er fristende å spise litt ekstra når maten er så god, så vil det nok bli rester.

Ingredienser for 4 (sultne) personer

1 kilo høyrygg av okse
Olivenolje
2 gulrøtter
1 løk
2 fedd hvitløk
2 laubærblad
30 g mel
4 dl rødvin
4 dl oksefond
Salt
Pepper

Glaserte sjampinjonger

150 g små sjampinjonger
Litt vann (ca en desiliter)
Smør (ca 15-20 g)
Salt
Pepper
1 ts sukker

Glaserte sjalottløk

150 g sjalottløk
litt vann (10 til 15 cl)
Ca 15-20 g smør
salt
pepper
1 ts sukker

150 g bacon (baconstykke- ikke oppskåret)

Boeuf Bourguignon. Faksimile; Instagram

Boeuf Bourguignon er ikke en spesielt vanskelig rett å lage, men du trenger rikelig med tid. Beregn minst tre timer. Og ha heller for god tid enn for knapt med tid. Som med alle gryter der du koker kjøtt, så blir det bare bedre og bedre jo lenger tid det får stå og putre…

Skal du lage gryter som står og småputrer lenge er godt utstyr alfa og omega. Støpejernsgryter er ideelle til langkokte gryter. En klassiker er den fra Le Creuset som tåler alle varmekilder og kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Støpejernsgrytene fra Le Creuset finnes i en rekke farger og størrelser.

Jeg liker å starte med å finne frem alle råvarene, for å forsikre meg om at jeg ikke må løpe på butikken etter at jeg er i gang med å lage maten.

  1. Sett stekovnen på 200 grader.
  2. Skrell løken og gulrøttene. Hakk dem i passe store biter.
  3. Ha 2-3 ss olivenolje i en god gryte og varm opp. Mens oljen får varme seg skjærer du oksehøyryggen i terninger. Ha kjøtt-terningene oppi gryten med varm olje og rør litt med en sleiv slik at kjøttstykkene får brunet seg litt på alle kantene.
  4. La kjøttet frese litt til det er gyldenbrunt (ikke stek det ihel) og ha oppi løken og gulrøttene. Bland dette godt, og la grønnsakene svette noen minutter i gryten.
  5. Bland inn 30 g mel og sett et par minutter inni den varme ovnen før du tar gryten ut og blander melet godt inn, til det ikke lenger er synlig.
  6. Tilsett rødvin, fond/kjøttkraft, to fedd hakket hvitløk og laubærblad. Ha deretter i litt salt og pepper
  7. La det koke opp, ha på lokket og sett gryten i ovnen på 180 grader i minst 2 timer.

En god kokkekniv gjør jobben på kjøkkenet mye kjekkere (og enklere!). En allround kokkekniv/santoku er blant de tingene hobbykokker vil ha stor glede av å legge litt penger i. Denne kniven er fra Mac, et knivmerke du fort også kan finne på et profesjonelt kjøkken. Kniven som koster 1.149 kroner har et velbalansert blad og er enkel i bruk.

Glasere sjampinjonger

  1. Del sjampinjongene i to (eller fire om de er store), og ha i en kasserolle. Ha i smør og strø sukker over dem
  2. Hell i en desiliter kaldt vann, og krydre med litt pepper og salt.
  3. Klipp til bakepapir slik at det passer nedi kasserollen og ligger helt langs kanten. Klipp også et hull med ca 3 cm/diameter i midten. Legg bakepapiret oppå sjampinjongene.
  4. Kok opp og la vannet fordampe gjennom hullet.

Sjampinjongene er nå ferdige, og du skal glasere sjalottløkene på samme måten.

Skjær baconet i terninger og stek.

La sjampinjonger, sjalottløk og bacon renne litt av seg i en sil,

Ta gryten ut av ovnen. Fjern laubærbladene, og ha deretter i sjampinjonger, sjalottløk og bacon.

Når retten er klar til å serveres kan du gjerne drysse litt frisk persille over – Bon Appétit!

Vi har laget retten med utgangspunkt i Meilleur du Chef. Siden er på fransk, men det er uansett flotte bilder som viser fremgangsmåten trinn for trinn.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel