fredag, juni 14, 2024

Lag Creme Brulee slik du får den på restaurant

Populært

Crème Brûlée er en av verdens mest berømte desserter. De fleste elsker den – og svært mange har mislyktes med å lage den.

Kokken Stephane står bak nettsiden og youtube- kanalen French Coocking Academy som presenterer en rekke berømte retter slik at «alle» kan lage dem. Vi har prøvd Stephanes creme brulee – og anbefaler den svært gjerne videre.

Det aller viktigste å tenke på når man lager creme brulee er temperaturen.

– Siden creme brulee lages på eggeplommer er det viktig at temperaturen ikke overstiger 100 grader celsius, sier Stephane i French Coocking Academy.

Oppskriften han presenterer er laget i en tørrovnsteknikk, der vann ikke er involvert i prosessen. Og for å virkelig ha kontroll på hva som skjer inne i ovnen når man lager desserten så anbefaler han å legge et steketermometer inni stekeovnen slik at du har full kontroll på de 100 gradene.

Start med å ta frem alle ingrediensene:

250 ml Helmelk

250 ml Fløte

4 eggeplommer

En vaniljestang eller 1 ss vaniljesukker

90 g hvitt sukker

50 g brunt sukker (til karamelliseringen)

Faksimile: YouTube

Slik går du frem

1. Sett ovnen på 100 grader celsius. Temperaturen er nøkkelen til en god Creme Brulee.

2. Bland fløte og melk i en kasserolle på lav temperatur.

3. Ha i vaniljesukker eller vaniljestang. Om du bruker vaniljestang deler du den på midten og skraper ut frøene. Ha i både stang og frø.

4. Varm opp til kokepunktet mens du rører hele tiden. Pass på at det ikke svir seg i bunn. Sett til side og la blandingen avkjøles.

5. Dobbelsjekk med steketermometeret du har lagt i ovnen at den holder 100 grader.

6. Ta de fire eggeplommene i en bolle, og bland forsiktig inn hvitt sukker med en sleiv. Ikke bruk visp, bruk gjerne en tresleiv. Du skal ikke få det til å skumme. Når du har blandet godt vil fargen være lys gul.

7. Når blandingen med melk, følge og vanilje er lunken tømmer du det oppi blandingen av egg og sukker. Bruk en sil for å få ut vaniljestang og frø. Blant forsiktig til alt sukkeret er oppløst. Igjen er det viktig å ikke vispe – blandingen skal ikke skumme.

8. Hell blandingen oppi de fire serveringsformene. Bruk en sil.

9. Sett nederst i ovnen i 45-60 minutter. Dersom formene dine er store vil de trenge lenger tid i ovnen, om du har mindre former går det raskere. Når desserten er stiv i kantene og ennå litt geleaktig i midten er de ferdige. Om du tapper lett på siden av formen med en sleiv skal de være litt bevegelige i midten.

Bildet viser en perfekt creme brulee til venstre, der midten er myk. Til høyre ser du en som har stått for lenge i ovnen, der midten nesten kan minne om eggerøre. Faksimile: YouTube.

10. Når dessertene er ferdig stekt, tar du dem ut av ovnen og setter til avkjøling i romtemperatur i 30-40 minutter. Deretter lar du de avkjøles i kjøleskapet i minst to timer – gjerne også over natten.

11. Når desserten skal serveres, strør du et jevnt lag med brunt sukker på den og flamberer.

Ideelt skal du bruke en flamberingspistol. Men dersom du ikke har det lan du enten sette på grillelementet i ovnen din og la det smelte brunsukkeret. Velger du denne metoden må du passe ekstra godt på for brunsukker bruker ikke lang tid på å gå fra brunt og karamelisert til svart. Du kan også helle litt rom oppå, tenne på og flambere på denne måten.

12. Server

På French Coocking Academys YouTube-kanal demonstrerer Stephane trinn for trinn hvordan du går frem:

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel