mandag, februar 26, 2024

Hils våren velkommen med en deilig sitronmarengspai

Populært

Dolester Miles er en berømt stjernekonditor i USA. Med en oppvekst i Alabama har hun med seg den spennende matkulturen fra sydstatene. En av dessertklassikerne herfra er sitronmarengspai.

Miles har delt sin egen vri på den populære nytelsen fra sydstatene med leserne i New York Times. Og vi lover – denne klassikeren vil være en uforglemmelig avslutning på middagsselskapet.

Oppskrift kakebunn:

190 gram hvetemel
80 gram melis
½ ts salt
110 g kaldt usaltet smør delt i terninger
2 eggeplommer

Bland mel, melis og salt.

Tilsett smør, og bland til konsistensen er som brødsmuler.

Tilsett eggeplommene og bland til en deig. Form deigen så den blir tallerkenformet. Pakk inn i plastfolie og la stå kaldt i minst en time.

Varm opp ovnen til 180 grader.

Nå kjevler du ut deigen til den er 3-4 mm tykk. Benytt en form med en diameter på ca 24 cm, der du kan ta ut bunnen.

Press deigen pent langs bunn og kanter på formen, og pass på at kantene er pene. Stikk rikelig med små hull i deigen med en gaffel, både i bunnen og på sidene.

Sett i kjøleskapet i 30 minutter. Ta deretter rett fra kjøleskapet og sett i ovnen (180 grader) i 20 minutter slik at bunnen er gylden.

Oppskrift fyll og marengs:

4 store egg
250 g sukker
Saften fra 2 sitroner
1 dl pluss 1 ss sitronjuice
110 g usaltet smør delt i store biter
110 g finhakket hvit sjokolade

Skill eggene. Du skal spare hviten fra 3 av dem til marengsen, og du trenger 4 eggeplommer til fyllet.

Bland 100 gram sukker, saften fra de to sitronene, sitronjuicen og de 4 eggeplommene i en kasserolle på medium varme. Rør hele tiden til det er varmt. Ta deretter i smøret, og lar det smelte. Fortsett å røre i snaut ti minutter, eller til blandingen tykner. Nå tar du kasserollen av platen og rører inn den hvite sjokoladen. La den smelte godt inn i blandingen.

Sil blandingen oppi en bolle. Press godt slik at det bare er hele biter som ikke kommer gjennom silen (det som blir igjen oppi silen kan du kaste!). Bruk en skje og fordel blandingen i paiskallet. La det stå til avkjøling i 4 timer.

Sett en bolle som tåler vann over en kjele med vann, og skru opp temperaturen på komfyren til litt godt over middels styrke. Bland hviten fra de tre eggene med resten av sukkeret (150 gram) oppi bollen over kjelen. Rør helt til sukkeret er løst opp og blandingen er varm.

Visp på middels til høyt tempo med håndmikseren i cirka fem minutter til blandingen er stiv. Nå legger du marengsen pent oppå sitronpaien med en stekespade

Dersom du ikke har gassbrenner å lage en flott, gylden «touch» på marengsen kan du sette på grillfunksjonen i stekeovnen din. Plasser paien ca. 20 cm fra grillelementene og gi paien 30-40 sekunder i ovnen. Pass på å ta ut paien mens den er gylden brun og ikke brent.

Ta av ringen og du er klar til å imponere gjestene…  

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel