torsdag, april 25, 2024

Stell plantenes vinterskader

Populært

Selv om noen planter ser helt ødelagte ut etter en kald vinter, er ikke nødvendigvis røtter, stamme og greiner skadet. 

Etter en lang vinter er ser plantene ofte medtatt ut. Barfrost gjør hagen spesielt utsatt for vinteren. Men hvis du klipper vekk det som har fått frostskader, vil plantene spire på nytt og komme med nye og friske skudd utover vår og sommer, opplyser Hageland på hagesenterets egen blogg.

Bladene på planter med store, vintergrønne blader kan få frostskader, og etter hvert bli tørre og falle av. Dette er ganske vanlig for laurbærhegg, pieris, vinterliguster og rhododendron.

Rhododendron og andre vintergrønne planter med store blader, vil miste litt blader om de får frostskader. Det er imidlertid sjeldent at hele busken mister alle bladene. Selv om den henger litt med bladene så er ikke busken ødelagt for det.

Image by RitaE from Pixabay 

Grenland Hage & Landskap forteller at det ved skader på Rododendron lønner seg å være litt tålmodig. Her kan det være mulig at «sovende» knopper kan bryte ut, så gartneres tips er å vente litt med å klippe rhododendron som ser skadet ut, og studere nøye langs grenene.

Men også busker og trær med vintergrønne nåler som barlind, thuja og sypress sliter når det er barfrost over lang tid, opplyser hagesenteret.

Vinterliguster har normalt grønne blader gjennom milde vintre, men om det er en hard vinter, kan den miste nesten alle bladene. Da er det bare å ta vårsola til hjelp og vente til det blir varmere i været, så spirer den med nye blader og skudd så fort våren får tatt litt tak i den.

Image by _Alicja_ from Pixabay 

Barplanter som thuja, barlind og sypress vil også fort kunne få noen brune og visne greiner – her klipper man bare vekk frostskadene.

Barfrosten er det skumleste for plantene. Kommer det i tillegg nedbør som metter bakken med fukt vil dette legge seg som en isklump rundt røttene på hageplantene dine. Er det i tillegg sol, men kaldt vil sol og vind tørke bladene, samtidig som frosten i bakken gjør at den ikke klarer å trekke vann.

Frosten i bakken får man ikke gjort mye med. Derfor anbefaler gartner Bjørg Sjåvik hos Skahjems hagesenter å dekke plantene med strie på vinteren. Da tørker de ikke ut, sier hun til Aftenposten. Vanligvis bør man dekke til vintergrønne busker i februar/mars.

Planter som har fått nok gjødsel gjennom vekstsesongen og er friske når frosten kommer, vil stå seg bedre gjennom vinteren. Du kan gjerne begynne med helgjødsel på våren, og deretter overgjødsle et par ganger gjennom sommeren, frem til begynnelsen av august.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel