torsdag, juli 18, 2024

Dette er siste sjans for terrassebeising

Populært

Har du en terrasse, balkong eller platting som trenger pleie etter en lang vinter, bør du planlegge å gjøre det . Venter du til etter 17. mai må du utsette ytterligere; da slipper trærne pollenet, og det vil sette seg i behandlingen.

Har terrassen rukket på bli tørr etter vinteren, er det flere fordeler ved å være tidlig ute med å beise eller olje den.

Ett poeng er at den blir klar til vårens mange høytider, og du slipper ekstra arbeid med å først møblere – og så flytte på møbler og tunge blomsterkrukker igjen. Den andre store fordelen er at trær, gress og blomster ikke har begynt å avgi så mye pollen.

Under den heftigste pollensesongen vil det kunne sette seg fast store menger pollen i nypåført beis og olje, før behandlingen tørker.

Både sol, regn og snøsmelting sliter på terrassen. Når treverket blir fuktig og etterpå tørker ut igjen, sveller og krymper det. Dette kan føre til at det dannes sprekker. UV-strålene fra sola bryter ned overflaten og gjør den både grå og flisete.

Med en overflatebehandling med fargepigmenter i, beskytter du treverket og gjør at det både holder lengre, og ser pent ut lengre.

Naturlige fiender

Terrassebordene har to naturlige fiender; vann og sol. UV-stråler fra solen bryter ned treverket, og fukt fra regn og smeltevann kan føre til råte, sprekker og oppflising hvis det blir liggende lenge på overflaten.

Fukt kan også komme fra under terrassen, med jord og vegetasjon som vokser oppover.

– Behandlingen beskytter treverket, ved å tilføre olje eller et lignende bindemiddel som sperrer fukten. Pigmentene i behandlingen, altså fargen, skaper høyere motstand mot UV-stråler, sier teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Westman forklarer at hensikten med overflatebehandling derfor er todelt.

– Beskyttelse mot elementene, og det estetiske.

Første strøk terrassebeis er ferdig påført. Nå bør den tørke i omtrent 24 timer, og man kan vurdere å legge på et strøk til. Foto: IFI

Olje eller Beis?

Et av de større spørsmålene som stilles, er hva man skal velge av overflatebehandling.

– Vi anbefaler å velge en overflatebehandling som møter dine krav og ønsker. Det kan være flere forskjellige ting – for eksempel olje, beis eller silisiumimpregnering, sier Westman.

Det viktigste er at huseieren leser seg opp på hva de ulike produktene og metodene faktisk innebærer, og går en runde med seg selv på hva ønsket egentlig er.

Transparente produkter uten fargepigmenter, gir i mange tilfeller en dårligere beskyttelse mot UV-strålene.

– De tradisjonelle terrasseoljene er ofte transparente produkter uten fargepigmenter som fremhever treverkets egen farge og gir det mer lød. Det typiske for disse produktene er at de krever et hyppig vedlikehold, men her finnes unntak – enkelte terrasseoljer har like langt eller lengre vedlikeholdsintervall som terrassebeis. Velger du en pigmentert terrasseolje vil også disse pigmentene beskytte mot nedbrytning, forklarer Westman.

Dette gjør du

1. Rens og vask

Overflatebehandlingen blir ikke bedre enn underlaget den skal påføres. Start med å rengjøre overflaten; kost eller støvsug, før du renser og vasker. Hopper du over dette steget, kan du oppleve at behandlingen ikke trekker inn jevnt, eller at du får sand og støv i beisen som gjør det ubehagelig å gå på. Det trenger ikke være fint vær når du vasker!

Er overflaten flisete og stygg, kan du leie en maskin som børster eller sliper vekk de øverste millimeterne av bordene. Da er du avhengig av et par dager fint vær i forkant, slik at terrassebordene ikke har for høy fuktighet. Du bør vaske i etterkant av en sliping, for å få vekk finkornet støv.

2. Legg forholdene til rette

Etter en rens eller vask bør det ha vært fint vær i minst tre dager slik at vannet du bruker rekker å tørke opp.

Treverket må også ha rukket å tørke godt opp etter snøsmelting og vårregn. Du bør også unngå å behandle terrassen i direkte sollys.

3. Puss og kost

Et slipebrett med slipepapir med korning på 120, og et forlengerskaft, gjør mye for underlaget, og fjerner den fiberreisning som kan ha oppstått ved vask eller børsting.

Puss lett over bordene, du trenger ikke bruke mye kraft. Forlengerskaftet gir deg god arbeidsstilling, og reduserer tidsbruken betydelig. Husk å koste over, slik at støv fjernes.

4. Påfør

De fleste beiser og oljer skal påføres i et tynt lag som skal trekke inn, men husk å lese produsentens anvisninger på forhånd.

Westman tipser dessuten om at du sparer ryggen og jobber mer effektivt om du bruker et forlengerskaft til alle oppgavene.

Det anbefales å bruke en pad, den ser slik ut og gjør jobben enkel. Foto: IFI

Du trenger en god pensel for å påføre ned i sprekkene. Tradisjonelt er det mange som bruker en rulle på oversiden av bordene, men velger du en pad vil du enklere unngå å påføre for mye av gangen.

Jobb i lengderetningen, og ta to bord av gangen. Ikke ta pause midt på et bord, men gjør deg alltid ferdig i hele bordets lengde før du går videre. Stryk på, og stryk av det overflødige før du tar neste bord. Inviter gjerne en venn til denne jobben; det er lettere å være to.

5. La tørke

Når behandlingen er påført, er det viktig å la det få tørke. Dobbeltsjekk alltid hva produsenten anbefaler, og under hvilke temperaturer anbefalingen gjelder. Ved kjøligere eller fuktigere vær forlenges tørketiden.

En god huskeregel er i hvert fall å vente med å sette tilbake møbler og blomsterpotter – så er du sikret å ikke ødelegge den nå ferdig behandlede terrassen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel