tirsdag, september 28, 2021

Om du liker å jobbe i hagen vil ikke disse funnene overraske deg

Populært

Du som har hage vet det nok allerede – Hagearbeid gir velvære og ro.

Dersom du gjør hagearbeid to ganger i uken kan dette bidra til å senke stressnivået og gi deg økt velvære. Dette kommer frem i en ny studie det britiske hageselskapet, Royal Horticultural Society, har gjennomført i samarbeid med Universitetet i Sheffield. Studien er publisert i Cities journal.

Image by Free-Photos from Pixabay 

Resultatet etter å ha undersøkt stressnivå og velvære blant 6.000 testpersoner kom de frem til at de som jobber litt i hagen hver dag scoret 6,6 prosent bedre på generell velvære og 4,2 prosent bedre på stressnivåer enn de som ikke gjør hagearbeid i det hele tatt.

Relatert: Se de inspirerende bildene av augusthagen til Hilde

– Dette er den første gangen «dose-responsen» på hagearbeid har blitt målt. Og funnene viser klart at jo oftere du jobber i hagen, desto større er helsegevinsten, sier en av forskerne bak studien, Lauriane Chalmin-Pui, ifølge nettsiden Good News Network.

Også de som jobbet i hagen «kun» 2-3 ganger i uken hadde betydelig økt velvære og lavere stressnivå enn de som aldri jobber i hagen.

Studien understøtter også tidligere funn som har dokumentert at hyppig hagearbeid også gjør godt for kroppen.

Hagearbeid er god trening

– Hagearbeid er som en lite anstrengende treningsøkt. Det føles ikke like slitsomt som å gå på treningsstudio, men det kan resultere i et like høyt energiforbruk, sier Chalmin-Pui.

Relatert: Har du gassgrill? Dette bør du sjekke før grillsesongen

En studie fra prestisjeuniversitetet Harvard har tidligere vist at 30 minutters hagearbeid kan forbrenne like mange kalorier som tilsvarende tid brukt på å trene yoga, eller spille badminton eller volleyball med venner.

Image by Ján Števonka from Pixabay 

Chalmin-Pui forteller videre at teamet hennes fant ut at det å ha mange planter i hagen var knyttet til større velvære. Dermed kan det tyde på at bare det å være i veldig frodige hager kan hjelpe.

Relatert: Vil du lykkes med hagen? 8 tips du bør gjøre nå

Av de 6000 spurte sa seks av ti personer at de jobber i hagen fordi det gir dem glede og hygge. Nesten en tredjedel sa at de jobber i hager av helsemessige grunner, og 15 prosent opplyste at hagearbeid får dem til å føle seg rolige og avslappede.

1,204FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel