torsdag, april 18, 2024

Disse trendene er positivt nytt for pollinerende insekter

Populært

Forskningsrapporter viser stadig til en global tilbakegang i pollinerende insekter. Da kan årets hagetrender blant nordmenn være gode nyheter for de truede pollinatorene.

I Norge står 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene i fare for å bli utryddet, ifølge Artsdatabankens siste rødliste. Det er illevarslende, da pollinatorene har en enorm betydning for naturen og matproduksjonen på jorda.

– Vi ser at flere av trendene som kommer frem i Plantasjens årlige rapport faktisk vil være fordelaktige for våre summende superhelter. For å bidra til å stoppe nedgangen, finnes det grep vi alle kan gjøre i våre hager eller balkonger. Til gjengjeld vil pollinatorene belønne deg med enda finere planter og bedre avlinger, sier Hans Jensen, gartner i Plantasjen

Økende interesse for bærekraftige hager

Interessen for bærekraftig hagebruk øker blant nordmenn viser årets rapport «Plantetrender» fra Plantasjen. Hele syv av 10 forteller at de ønsker å se flere pollinerende insekter i naturen, og stadig flere nordmenn tar grep for at humla skal få suse.

RELATERT:
Lurer du på om du har pinnsvin i hagen? Så lett kan du avsløre det
Skap en bie-vennlig hage
Slik tar du klimasmarte valg for uteplassen i sommer

– Vi ser at en av de mest vanlige innsatsene nordmenn gjør i hagen er å tilrettelegge for pollinatorene. Nordmenn har åpenbart et stort ønske om å tenke klimasmart i egen hage, og vi opplever en stor interesse for å velge riktige planter som tiltrekker seg pollinerende insekter, forteller Jensen.

I undersøkelsen kommer det fram at én av tre dyrker bievennlige planter, én av fem har anlagt blomstereng, og én av fem har et insektshotell. I tillegg er det tre hagetrender som gir grunn til optimisme for pollinatorene.

Stor interesse for det lokale

Interessen for det lokale er en tydelig forbrukertrend også når det kommer til planter og blomster, ifølge rapporten. Hele 9 av 10 nordmenn tenker på å plante lokale alternativer. Det er et viktig bidrag til det biologiske mangfoldet.

– Å dyrke lokale og stedegne planter og frø er til fordel for pollinatorene, da flere insekter har utviklet særegne forhold til noen planter og derfor er avhengig av dem for å overleve. Ved å velge lokale planter, er det større sannsynlighet for at du både lykkes med planten og at de settes pris på av det lokale dyrelivet, forteller gartneren.

Mindre striglet – mer vill

– Beveg tankegangen fra at hagen må være pen og striglet, og tenk i stedet vilt og blomstrende, oppfordrer Jensen.

Det er også i tråd med en av hagetrendene, som bidragsyteren
Stefan «Trendstefan» Nilsson spår at vil prege norske hager fremover.

– Siden nordmenn lar bærekraft påvirke hvordan de planlegger og vil ha hagen sin, vil «rewilding» være aktuelt for mange hageeiere. Kort forklart handler det om å la planter og blomster vokse vilt for å fremme biologisk mangfold. Blomsterrike områder er optimale for pollinatorene, for det gir både mat og husly, konstaterer Jensen.

RELATERT:
5 gode råd for å opprettholde en sunn insektbestand hjemme i hagen
Populært med pergola
Pleier du å kaste eggeskall? Her er 9 tips til hvordan hagen kan dra nytte av dem!

Fargefest for pollinatorene

Den tredje trenden som stikker seg ut, er at nordmenn nå beveger seg bort fra den minimalistiske hagen preget av beige, natur toner, til en mer fargerik estetikk.

– Nå ønsker nordmenn seg at det eksploderer av farger i hagen og på balkongen. Det vil gi pollinatorene et realt festmåltid, siden fargerike blomster som lukter godt tiltrekker seg våre summende venner, forteller Jensen.

Slik bedrer du insektenes levevilkår i hagen din

Med enkle grep kan alle bidra til å legge forholdene til rette for at insektene skal trives i hagen og på balkongen. Plantasjen samarbeider med den ideelle organisasjonen La Humla Suse, som jobber for å sikre humlens levevilkår i Norge, og sammen oppfordrer de nordmenn til å følge disse rådene:

  • Dyrk blomster som insekter tiltrekkes av. Det aller beste er om du velger lokale varianter med masse nektar. Vierplanter, krydderplanter og prydbusker gjør hagen din til et paradis for bier.
  • Dyrk forskjellige arter som blomstrer til ulike tider på året. Blomstring gjennom hele sesongen, gir det mat til pollinatorene hele året. Plant løkblomster som julerose og påskelilje om våren, sommerblomster som lavendel, prydblomster og bladlilje i sommermånedene og høstplanter som syrinhorentensia, anemone og solhatt som kan blomstre utover høsten.
  • La en del av hagen bestå av kvister, kratt og gamle stubber slik at insektene kan bo der. Sett også gjerne opp et insekthotell som lar insektene overvintre.
  • Lag eng av plenen. Et villere og naturlig miljø er bra for pollinerende insekter, så la gressklipperen stå i ro og la plenen gro litt ekstra.
  • Vann er viktig. I tørre og varme perioder bruker bier og humler mye tid på å lete etter vann. Hjelp dem ved å sette fram en vannskål som de kan drikke av, med små steiner som de kan sitte på. Husk: Ikke gi honningvann eller sukkervann.
  • Ikke drep insekter unødvendig. Bier er livsviktige, men det er mange pollinerende insekter utover disse.
  • Unngå bruk av plantevernmidler og ugressmidler.
  • Har du hverken balkong eller hage? Engasjer deg selv. Støtt organisasjoner som jobber for pollinerende insekter. Les deg opp, og få kunnskap som du kan dele med andre.
1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel