lørdag, april 20, 2024

Slik får du pelargoniene gjennom regnfulle perioder

Populært

Den populære og dekorative planten pelargonium kommer opprinnelig fra Sør Afrika og elsker solen – den bare ikke få nok av den. Disse plantene er på sitt beste når sommeren er varm og solrik. Så hva skjer når været ikke samarbeider?

Det har vært mye regn i store deler av landet den siste tiden. Pelargoniene vil da en midlertidig periode produsere færre blomster. Når solen kommer tilbake tar blomstringen av igjen. Så sant du følger noen få elementære råd.

Ekspertene ved Perlagonium for Europe har delt tips til hvordan du får pelargonia til å overleve lengre perioder med regn.

Bruk jord av høy kvalitet

Først og fremst er det viktig med et godt vekstmedium helt fra starten. Spesialjord for pelargonium eller vanlig plantejord gir plantene næring, strukturell stabilitet og har høy drenerings- og lagringskapasitet.

Dette betyr at jorden ikke blir kompakt, og røttene får tilgang til luft og næringsstoffer selv om jorden er våt. Overflødig vann dreneres raskt vekk.

Ikke glem drenering

Som den solslikkeren pelargonium er, så liker den ikke vannmettet jord. Pass på at pottene er godt drenerte.

Foto: Pelargonium for Europe

Et lag med potteskår, leca eller lignende materialer i bunnen av potten sikrer at jorden ikke blokkerer dreneringshullene og overflødig vann får renne fritt ut.

Ta bort skåler og potteskjulere

Selv om det er praktisk med skåler og potteskjulere på varme dager med høy fordampning vil dette være en ulempe når det regner.

Regner det mye så ta bort skåler og potteskjulere. Ikke la pottene stå i vann over lengere tid.

Flytt plantene under tak

Om det pøser ned, enten det er en kraftig skur eller regner over tid, kan det være lurt å flytte pelargoniene midlertidig inntil husveggen eller under tak. 

Prøv å finne et «tilfluktssted» til perlagoniene dine som er så lyst som mulig, og sjekk jevnig om plantene trenger vann.

Foto: Pelargonium for Europe

Når solen skinner igjen kan du sette pottene tilbake til plassene sine. Hvis du ikke har noe sted å sette plantene under tak, kan også en paraply eller presenning gi dem god beskyttelse mot regnet.

Fjern blomster med regnskade

Hvis pelargoniene har vært utsatt for mye regn vil de kommme seg raskere hvis de vannskadde blomstene og bladene fjernes med en gang.

Dette vil også beskytte mot soppsykdommer som lett kan oppstå i fuktige miljøer.

Gi en ekstra dose med gjødsel

Kraftig regn vasker næringsstoffene ut av jorda. For å kompensere for dette tapet kan en ekstra dose med gjødsel være nyttig.

Om du bruker langtidsgjødsel eller gjødslingspinner kan kraftig regn korte ned virkningstiden.

Hvis en pelargonium ikke blomstrer skikkelig, eller bladene blir gule selv om alt annet ser fint ut, kan det skyldes næringsmangel.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel