Ønsker du sommerfugler i hagen? Dette må du vite om sommerfuglbusk

av Dan

Buddleja, eller sommerfuglbusken som den også kalles, er ikke bare vakker å se på, den lukter godt, og tiltrekker seg – som navnet tilsier – sommerfugler.

Derfor er den en yndet plante å ha i hagen, hvor den er svært velegnet å sette bakerst i for eksempel et staudebed, slik at den danner bakgrunn for staudene som bare dekker den nederste delen av grenene.

Går man i tanker om å anskaffe seg en sommerfuglbusk er det en del ting man bør ta med i vurderingene rundt dette. Den finnes i flere høyder og farger, og varierer også alt ettersom hvordan de beskjæres og hvor de holdes. Ønsker man lave sommerfuglbusker kan man velge en dvergsort, eller man kan velge en av de store – som kan bli opptil flere meter høye.

Fargene varierer fra hvit til pastell over i mørk lilla, og felles for dem alle er at de har flotte blomster med svært høyt innhold av nektar.

Sommerfuglbusk.

Sommerfuglbusk.

Plantene bør plasseres på vindstille steder med mye sol da det er slik den trives best. Den blomstrer stort sett hele sensommeren og utover høsten, og man kan forlenge blomstringen ved å forsiktig klippe av og fjerne avblomstrete blomster etterhvert som man oppdager dem.

Et godt tips hva fargevalg angår, er at med hvite blomster så er de avblomstrete blomstene veldig synlige (de blir brune), mens det med de mørkere fargene ikke vil være like synlig.

Sommerfuglbusk.

Sommerfuglbusk.

Sommerfuglbusken bør beskjæres om våren, og man kan velge beskjæring ut fra hvilken form man ønsker planten skal ha. Beskjærer man hardt nede ved roten vil man få en tett og kompakt plante med mye blomster, men beskjærer man litt vilkårlig får man en høy og frodig plante.

Sommerfuglbusk.

Sommerfuglbusk.

Om vinteren kan man med fordel dekke roten med blader og gran, for å beskytte den mot den verste frosten.

Du liker nok disse