Hilde viser frem augusthagen

av Eivind Ertesvåg

Nå vil jeg fortelle litt om hagen min. Det er augusthagen jeg vil fortelle om. Tenk, vi er allerede kommet til den siste sommermåneden, men det betyr at vi tross alt har nesten en tredjedel igjen av sommeren.

Og i september kan det også bli varmt og godt sommervær. I år har vi her på Vestlandet hatt en uvanlig fin sommer. Det har vært mye sol, mange har nytt ferien i eget hjemland og kanskje også brukt litt ekstra tid i egen hage,- slik som jeg selv har gjort.


I august kjenner nok mange hageeiere en dalende motivasjon for hagestell. Jeg kjenner på den følelsen. Da sier jeg til meg selv at hagepuslerier aldri skal være en stressfaktor. En hage er et levende sted og naturen går hele tiden sin egen gang. I august skal man først og fremst nyte det hagen tilbyr oss. Så kan man fikse litt på et område om gangen når lysten er der. En hage er i stadig forandring og jeg har lært meg at alle partier i hagen sjelden eller aldri kan fremstå som «striglet» på samme tid.


Vi har mye å lære av katten, slappe av , «la humla suse», nyte hagen og at det fortsatt er sommer!

Foto: Hilde Ertesvåg

Å NYTE BLOMSTERFLORET I AUGUST

De småblomstrete petuniaene kvitterer for vanning og gjødsling med masse blomster nå i august. Her kan det være lurt å knipe av noen visne blomster i forbifarten for da kommer det stadig nye blomster.

Foto: Hilde Ertesvåg

Lavendelen klarer seg fint selv, den står der og avgir godlukter til dem som vil ta seg en rolig stund.

Foto: Hilde Ertesvåg

Verbena i full blomst

Foto: Hilde Ertesvåg

Pelargonia er en av mine favoritter. Den står klar med mange knopper som vil springe ut fremover.

Foto: Hilde Ertesvåg

Ulike sorter samspiller med hverandre

Foto: Hilde Ertesvåg

Blomkarsen

Blomkarsen er et kapittel for seg selv. Jeg kaller den både hagens «gull» og hagens «potet». Fargene til blomkarsen og dens praktfullhet får meg til å tenke på gull. Den er jo dessuten så anvendelig, kan brukes på så mange ulike måter og til så mye. Dette får meg til å tenke på poteten som «kan brukes til alt».


Jeg pleier å drive frem mine egne blomkarser. Det er veldig lett å få til. Blomkarsen står nå om dagen med store frø som det er enkelt å plukke. Frøene legges til tørk gjennom vinteren og om våren når temperaturen er behagelig kan de såes direkte på voksestedet ute.


Blomkarsen er en barnevennlig plante. Frøene er lette å håndtere, de spirer raskt og gir et robust og nydelig resultat for små barnehender. Da planten er spiselig er det heller ingenting å være redd for i forhold til planter som kan være giftige.
Det som særlig fasinerer meg med blomkarsen er det fantastiske fargespillet. De er så vakre i ulike gule, orange, røde og brunlige fargetoner.


En viktig grunn til å ha blomkarser i hagen er fordi den er en yndet humleplante. Jeg ser hele tiden humler som flyr fra den ene blomsten til den andre ,- det ser ut som de koser og fryder seg. Humler pollinerer planter som gir oss frukt og bær. Over hele verden er pollinerende insekter i tilbakegang, og mange humler i Norge står i fare for å forsvinne. Uten humler og bier ville store deler av verdens matproduksjon kollapse. Det er humlen vi kan takke for at vi f. eks. har blåbær i skogen og at vi har norsk eple- tomat og agurkproduksjon. Det sies at vi kan takke humlene for hver tredje matbit vi spiser.


Blomkarsen er en utrolig anvendelig plante. Den gjør seg godt både i krukker og bed, på terrasser og på balkonger.


Bladene og blomstene kan spises rå. De har en skarp , karselignende smak og kan sette en fin spiss på ulik mat. Opphakkete friske blad gir en pepperlignende smak på f.eks. pålegg. Frøene har også en skarp smak , de kan finhakkes og brukes som smakforsterker. Selve blomsten er ypperlig å bruke som pynt på f.eks kaker.

Foto: Hilde Ertesvåg

Blomkarsen er en fin klatreplante. Det er artig å se hvordan den snor seg over gjerdekanten på kjøkkenterrassen.

Her sett fra innsiden.

Foto: Hilde Ertesvåg

Gjenbruk

Gjenbruk i hagen synes jeg er artig. Her var bunnen i bålpannen blitt utslitt. Da var det bare å snu den opp-ned og vips så fikk jeg et flott voksested for enda en blomkarseplante. Det er greit å få dem opp fra bakkenivå slik at de kan henge fint. Jeg gleder meg til å se denne planten vokse seg stor.

Foto: Hilde Ertesvåg

Hortensiaene viser oss også et vakkert fargespill nå i august

Foto: Hilde Ertesvåg
Foto: Hilde Ertesvåg

Roser er aldri feil. De er bare til å nyte.

Foto: Hilde Ertesvåg

Er man flink til å knipe, vanne og gjødsle, kan en ha sommerblomster helt til frosten kommer.

Foto: Hilde Ertesvåg

HAGEPROSJEKT

Et hageprosjekt vi har hatt gående i år og som langt fra er ferdig er å grave frem ulike bergpartier i hagen. Her er det artig å prøve seg frem med ulike planter i naturlige groper og hyller i berget. Jeg synes berg er spennende og jeg gleder meg faktisk til å videreutvikle disse områdene. Her er det bare å bruke fantasien.

Foto: Hilde Ertesvåg
Foto: Hilde Ertesvåg
Foto: Hilde Ertesvåg

MARKENS GRØDE

Noe av det gøyeste med å ha en hage er å kunne høste egen mat. Da snakker vi virkelig om «kortreist mat». August er tid for å høste.

Vi er heldige som har plass til bl.a rips, plommer, jordbær , urtekasser med ulike urter og viltvoksende blåbær og bringebær.

Kjekt å ta inn urter hver dag til dagens middag. Urter er nærmest blitt uunnværlige i matlagingen.

Foto: Hilde Ertesvåg

Sukkerertene er utrolig smakfulle i år. Antagelig p.gr. av mye sol.

Foto: Hilde Ertesvåg

Fremdeles er det jordbær å finne.

Foto: Hilde Ertesvåg
Foto: Hilde Ertesvåg

Plommene er ikke klare, men står og godgjør seg.

Foto: Hilde Ertesvåg

Søte, saftige villbringebær finner vi både i og utenfor hagen

Foto: Hilde Ertesvåg

En glede å ha store mengder blåbær i egen hage

Foto: Hilde Ertesvåg

Ripsene er sure, men gode likevel

Foto: Hilde Ertesvåg

Vi skriver august. Sommeren er snart på hell. Det gjelder å nyte den siste delen av denne nydelige årstiden. Hagearbeid skal være avkobling. Å få jord mellom hendene kjenner mange gir en fin ro og man kan føle en god tilknytning til naturen. Hagearbeid kan ofte være minst like god trening som en økt på treningsstudio.

Men jammen er det viktig å gjøre som katten, legge seg ned, nyte livet og la humla suse rundt i blomkarsene.

Vi takker Hilde for en nydelig beskrivelse og flotte bilder fra sin egen hage. Har du lyst å vise frem din hage eller et prosjekt du jobber med hjemme? Send oss tekst og bilder på [email protected]

Du liker nok disse